Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Fülemülék éjszakáját tartanak Sopronban is

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A következő hetekben a kora esti és éjszakai órákban hangzik fel a fülemülék éneke.

 A Magyar Madártani Egyesület éppen ezért fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket. Sopronban az Erzsébet kertben május 11-én, szombaton 18 órakor kezdődik a megfigyelés.

A fülemüle a világ egyik legszebb énekhangú madara. Különlegessége, hogy a hímek nemcsak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek, s mivel a sűrű bokrosokban költő, jellegtelen, olajbarna színű, vöröses farkú madár a belvárosokban is megtelepszik, rengeteg ember találkozhat velük.

A fülemülék a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein töltik, tavasszal térnek vissza hazánkba, ahol azonnal énekelni kezdenek. Amint az esti szürkülettel a többi madár elhallgat, rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok két–három méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést. Bár a rendezvény fő attrakcióját a fülemülék jelentik, a májusi estéken több más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni.

Forrás: mme.hu

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...