Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Folyamatos harc  a parlagfű ellen
Egy hónap alatt 112 hektár parlagfűvel szennyezett területet találtak megyénkben Fotóillusztráció: MTI – Sóki Tamás

Folyamatos harc a parlagfű ellen

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A nyári időjárás kedvezett a parlagfű fejlődésének megyénkben is. A hatóság már megkezdte a helikopteres felderítést, a nehezen bejárható területeket pedig drónnal pásztázzák.

– A nyári meleg és a csapadékos időszakok változása kedvezett a parlagfű fejlődésének – mondta Szemerits Attila, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetője. – A múlt év jelentős változása, hogy a védekezést a jogalkotó már nem határnaphoz, hanem a parlagfű állapotához köti – így a virágbimbó kialakulását kell megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ennek oka az is, hogy megjelent a parlagfűnek egy olyan fajtája, amelynek a virágzása korábban kezdődik, mint a „klasszikus” parlagfűé.  

Megyénkben július második felében indultak meg az első hatósági eljárások. Az eddig elvégzett felderítések alapján bizakodó a hatóság. Egy hónap alatt 32 jegyzőkönyvet vettek fel megyénkben, ez 112 hektár parlagfűvel szennyezett területet jelent. A területek nagyságának és fertőzöttségének a függvényében a várható növényvédelmi bírságok összege 15 ezer és 225 ezer forint között alakul.

– A felderítés hatékonyságának a növelése céljából idén is folytatjuk a helikopteres légi felderítést, mivel ezzel a módszerrel akár két–három nap alatt az egész megye feltérképezhető – folytatta az osztályvezető. – Kísérleti jelleggel az idei évben a nehezen bejárható kisebb területeken elindult a drónos felderítés is, amelynek eddigi tapasztalatai szintén nagyon jók. Ennek ellenére még sok a tennivaló a belterületi pontszennyezések felszámolása érdekében.

A lakosság szempontjából a védekezés legegyszerűbb módja, ha gyökérzettel együtt kihúzza a növényt a talajból. Ha mindenki csak egy-egy tő parlagfüvet távolít el még a virágzás előtt, akkor már sokat tettünk az allergia és a parlagfűszennyezés megszüntetése érdekében. Ha valaki parlagfűvel szennyezett területeket észlel, maga is jelentheti ezt a hatóságnak e-mail­ben, vagy használhatja a Parlagfű Bejelentő Rendszert, amely a https://pbr.nebih.gov.hu

címen közvetlenül elérhető.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...