Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Fásítási program

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

– Minden eddiginél jelentősebb programokkal folytatja az erdő- és faültetéseket az Agrárminisztérium, és mindenki számára lehetővé teszi a részvételt Magyarország zöldítésében – közölte Nagy István agrárminiszter.

 A tárcavezető sürgette a magángazdálkodók további támogatását, mivel a gyenge minőségű termőföldek erdősítésére elsősorban nekik van lehetőségük. Országszerte több tízezer hektárnyi területen ezermilliárdokba kerülne a kármentesítés, miközben a szennyezett talaj erdősítéssel is tisztítható – tette hozzá. A miniszter szerint erdőkkel fel lehetne váltani például az elöregedett, 50–60 éves, gazdaságtalanul működő gyümölcsösöket is, ha a támogatások ebben érdekeltté tennék a tulajdonosokat. A termelők jobban járnak, ha munkaerő és feldolgozókapacitás nélkül nem almafákat nevelnek, hanem erdősítésből jutnak bevételhez, az erdősávok megújítása ráadásul a termelésnek és az élővilágnak is egyszerre kedvez. A tárcavezető úgy látja, hogy csak ezzel több ezer hektár új erdő telepíthető. Az önkormányzatok a minisztérium tervei szerint parkok és útmenti sávok fásítását támogató pályázatokra jelentkezhetnének.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...