Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Évente ezer új facsemete
A Soproni Egyetem diákjai lelkesen várják a faültetést – a későbbiekben nyomon tudják majd követni a „saját” fájuk fejlődését. Fotó: Soproni Egyetem

Harc a klímaváltozás ellen – kiemelten fontos az erdők telepítése

Évente ezer új facsemete

| Zöld Sopron

Minden elsős hallgatója után fát ültet a Soproni Egyetem. Évente mintegy ezer csemetét helyeznek majd földbe – a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság segítségével valósítják meg.

A Soproni Egyetem már régóta elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés mellett, mely szemlélet az egyetem négy karán a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Zöld Soproni Egyetem, Soproni Téma, 2020. december 16.), a felsőoktatási intézmény idén felkerült a legzöldebb, környezettudatos egyetemek világranglistájára, a széles körben elismert ­Green Metric rangsorba is.

Az Agrárminisztérium 2019-ben indított Országfásítási Programjával összhangban most a Soproni Egyetem vállalja, hogy minden évben az őszi félévre felvett valamennyi elsős hallgatója után egy új csemetét ültet, így nemcsak a társadalom lesz gazdagabb jól képzett szakemberekkel, hanem az erdővel borított területek nagysága is növekszik hazánkban. Az erdőterületek bővítése pedig kiemelten fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben, a fásítás ugyanis a világon a leghatékonyabb, ember által véghezvihető szén-dioxid-megkötő tevékenység.

Évente ez több mint ezer fa ültetését jelentheti a Soproni Egyetem esetében, amelyet a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. segítségével valósítanak meg, elsődlegesen Sopronban és környékén. A hallgatók is nagy örömmel álltak a kezdeményezés mellé.

– Ezzel nemcsak hozzájárulunk a zöldterületek növeléséhez, Sopron és környéke szebbé tételéhez, hanem hűek maradunk „Zöld Egyetemünk” értékrendjéhez is – mondta Tóth Bálint, a hallgatói önkormányzat elnöke. – Az új hallgatóknak lehetőségük nyílik az egyetemi évek alatt nyomon követni az értük ültetett növények fejlődését, valamint később visszatérve kellemes emlékek elevenedhetnek majd fel a fák árnyékában.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...