Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erdő Háza és lombkorona-tanösvény
A fejlesztések során lombkorona-tanösvényt is kialakítanak a Károly-magaslaton Fotó: látványterv – TAEG Zrt.

Jövő nyáron elindulhat a munka, 2019-ben átadják a létesítményeket

Erdő Háza és lombkorona-tanösvény

| Bertha Ágnes | Zöld Sopron

Jövőre elkezdődhet a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. két nagy beruházása: lombkorona-tanösvény létesül a Károly-magaslaton, illetve elkészül az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont a Mucknál.

Noha tél közeledtével az erdő lassan nyugalomba vonul, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nél nem áll meg a munka: finiséhez érkezett két nagy beruházás tervezése és a pályázat elkészítése. A Soproni Parkerdő két legfontosabb és leglátogatottabb helyszíne fejlődik tovább, illetve ébred fel Csipkerózsika-álmából. A Károly-magaslati látogatóközpont újabb létesítménnyel gazdagodik, lombkorona-tanösvényt építenek a fák közé, a Muckon pedig egy teljesen új komplexum nyitja meg kapuit 2019 augusztusában.


– A két beruházásra egy projekt keretében készítettük el a pályázatot a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen – tudtuk meg Bánáti Lászlótól, a TAEG Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatójától. – A napokban a hiánypótlásokat is lezártuk, 2018 első félévében történik az elbírálás, majd elindulhat a közbeszerzés. Terveink szerint nyáron elkezdődhet a kivitelezés, a végső határidő pedig 2019. augusztus 30. lesz mindkét helyszínen.


A Károly-magaslaton az országban eddig kevés helyen megvalósított különlegességet, lombkorona-tanösvényt létesítenek, az önálló cölöplábakon álló építmény a fák között halad. – A tanösvény mellé a fákra mesterséges odúkat helyezünk ki, így viszonylag közelről szemügyre lehet venni a madarak és a kisemlősök életét – tette hozzá Bánáti László. A létesítmény beléptető kapus zárt rendszerként fog működni, komoly előírásokkal arról is, hogy egyszerre hányan mehetnek fel a faszerkezetre. Az építmény első szakasza nyolcméteres magasságban halad majd, és egy alacsonyabb, tölgyes erdő lombkoronaszintjébe enged bepillantást, majd a második szakasz emelkedik egészen 14 méterig, amely egy magasabb, elegyes fenyőállományban ér véget.


A mucki létesítmény három nagy egységre tagolódik: felépül egy nagy fogadóépület büfével, vizesblokkal és egy nagy oktatóteremmel, így ez a Kőhalmy Vadászati Múzeummal együtt az erdei iskola bázisa lesz. Mellette vadasparkot is létrehoznak, ahol a Magyarországon vadászható összes nagy- és néhány apróvadfajt is bemutatnak, illetve kialakítanak egy állatsimogatót is.


Mindkét új létesítménnyel az a célja a TAEG Zrt.-nek, hogy a Soproni Parkerdő élővilágát minél hitelesebben, testközelben bemutassa.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...