Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erdei boszorkányok
Az első állomáson Ábrahám Zsuzsanna óvodapedagógus mutatta be a Boszorkány meseösvény titkait a gyerekeknek

Erdei boszorkányok

| Bertha Ágnes | Zöld Sopron

Újabb tanösvénnyel bővült a Soproni Parkerdő: Ábrahám Zsuzsanna óvodapedagógus ötletéből Boszorkány meseösvényt hozott létre a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a Károly-magaslati parkolótól a kilátóig.

A csöpörgő, majd egyre erősödő eső sem vette a kedvét azoknak az óvodásoknak, kisiskolásoknak, valamint szüleiknek és nagyszüleiknek, akik nagycsütörtökön délelőtt a Károly-magaslat parkolójába érkeztek az új Boszorkány meseösvény átadására. Elsőként dr. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket, köztük Barcza Attila képviselőt, az önkormányzat ifjúsági, turisztikai és sportbizottságának elnökét. Hangsúlyozta, a TAEG legutóbbi fejlesztései –  a Kőhalmy vadászati múzeum, a Károly-kilátói élménypark, valamint a mostani meseösvény is – a gyerekeknek szól, céljuk, hogy a legkisebb korosztállyal is megszerettessék a természetet, az erdőt. Ezt az elköteleződést szolgálják a reményeik szerint idén elkezdődő beruházások is, a Károly-kilátói lombkorona-tanösvény, valamint a mucki állatsimogató és fogadóépület.


Barcza Attila a soproni boszorkányokról mesélt a legkisebbeknek: felidézte, hogy a 16. században az országos boszorkányperek közül kettő is zajlott városunkban, majd Mária Terézia 1768-as rendeletével eltörölte azokat. Sopronban három helyet is említett – az Ikvahíd környékét, a Pócsi és a Szent Mihály utcát – mint a városi boszorkányok gyülekezőhelyét. Kiemelte, a TAEG fejlesztései párhuzamban állnak az önkormányzat elképzeléseivel, fejlesztéseivel, az erdőgazdaságot jellemző dinamikus munka elősegíti a város idegenforgalmának fellendítését.


Végezetül Ábrahám Zsuzsanna óvodapedagógus mutatta be az elkészült meseösvényt. Elmondta, a szakdolgozatához végzett kutatásai alapján írt egy háromnyelvű mesekönyvet Fertő-parti mesék címmel, amelyben a város és a környék hagyományait mutatja be a kisgyermekeknek címezve. A mesekönyv „továbbfejlesztése” révén került kapcsolatba a TAEG-gel, majd a közös munka eredményeként megvalósult a Boszorkány meseösvény. A létesítmény a Károly-magaslati parkolótól a kilátóig tartó 900 méteren nyolc állomáson hívja közös kincskeresésre a legkisebbeket.


A megnyitón fellépett a Kalimba Gospel Gyermekkórus Kun Olga vezetésével.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...