Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő a madáretetés
A madarak a téli időszakban sokkal kevesebb táplálékhoz tudnak hozzájutni MTI Fotó: Komka Péter

Sózott, cukrozott magvakat ne adjunk az állatoknak!

Életmentő a madáretetés

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Magyarországon áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején kiemelten fontos, hiszen a madarak ebben az időszakban sokkal kevesebb táplálékhoz tudnak hozzájutni.

Az állatvédők szerint nagyon fontos a kihelyezett madáretetőket folyamatosan élelemmel feltölteni. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.


A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható, és célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, vagy kisebb farönkök üregeibe rejteni.


A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni, ezért az eledelt a lehető legszárazabb helyekre érdemes tenni, és az etetőtálkát tisztán tartani. A napraforgómagvak a csuszkát, a pintyet, a feketerigót, a mátyásmadarat vagy a harkályt tartják életben, a köles, a repcemag pedig más fajok téli eledele. Sózott, cukrozott magvak nem valók a madáretetőkbe.


A kertekben a talajt takaró növényeket, a fás, bokros ligeteket búvóhelyül használják a madarak télen, a fűben meghúzódó rovarok vagy az áttelelő lárvák pedig téli táplálékul szolgálnak nekik.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...