Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csökkentsük az ártalmas zajokat!
Zajmérés a Várkerületen – a Roth diákjai rendszeresen vesznek részt ilyen programokon. Fotók: Roth-technikum-archívum

Egy 30 méter széles, lombos sövény 30 decibellel képes mérsékelni a hangokat

Csökkentsük az ártalmas zajokat!

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

Sokfajta zajforrással – többek között környezeti, munkával kapcsolatos vagy közlekedési – találkozunk nap mint nap. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek a hangok komoly hatással lehetnek a fizikai és mentális egészségünkre.

A városi lakosságot leginkább a környezeti zajok érintik, különös tekintettel a közlekedési hanghatásokra. Autók dudálnak, bőgnek a motorok, vonatok, buszok közlekednek… – A legkisebb zajforrás is hatással lehet az egészségünkre – kezdte Sass Vivien, a Roth Gyula Technikum oktatója. – A szakirodalom azt mondja, hogy a 30 decibel fölötti zajok bizonyos körülmények között, például az éjszakai nyugalmat zavarva, már okozhatnak pszichés tüneteket is. Ez azért is érdekes, mert a 30 decibel nagyjából a suttogás hangszintjének felel meg. A „hétköznapi” beszélgetés nagyjából 50–60 decibel erősségű. Már kisebb zajterhelés is problémás lehet, ha rendszeresen ér minket. Az erősebb vagy szakaszosan érkező zajok pedig még inkább zavaróan hatnak. Csökkenhet a fókuszálási és koncentrálási képességünk, eluralkodhat rajtunk a mentális fáradtság. Ezekből továbbgyűrűzve tapasztalhatunk levertséget és kedvtelenséget, mely kihathat az alvásunk minőségére is. 65 decibel fölött vegetatív problémák léphetnek fel: megnőhet a vérnyomás, fejfájást idézhet elő, illetve emésztési és anyagcsere-fokozódást is okozhat, mert a szervezet folyamatosan „készenlétben áll” a stressz miatt. 85–90 decibeles folyamatos zajterhelés megemelheti a hallásküszöböt, tehát halláskárosodáshoz vezethet. – Előfordulhat, hogy valamilyen hirtelen hatásra éri zajártalom a szervezetünket, mint például egy petárdarobbanás. Ez okozhat akár azonnali, akut halláskárosodást – folytatta az oktató.

A nem kívánt hanghatások ellen azonban mi magunk is többféle módon védekezhetünk. Ha például van kertünk, ültessünk sövényeket! Egy 30 méter széles, többszintes növénysáv 30 decibellel is képes csökkenteni a zajokat vegetációs időszakban. A nagyvárosokban élőknek nehezebb dolguk van, de ők is tehetnek az egészségükért. Az új típusú nyílászárók többsége például már nemcsak hő-, hanem zajszigetelő is, tehát ahol régebbi típusú ablakok vannak, ott érdemes elgondolkodni azok cseréjén. Ha még így is zavarónak találjuk a hangokat, akkor az egyéni zajvédelemre kell koncentrálni. Vannak olyan füldugók, amelyek kialakítása nagyon ergonomikus, nem kényelmetlenek, alváshoz is nyugodtan lehet őket használni. Léteznek fehérzaj-készülékek is, amelyek monoton zajokat bocsájtanak ki folyamatosan, így „elfedik” a zavaró környezeti háttérzajokat. – Valakinél egyáltalán nem működik ez a módszer, de sokaknak segíthet. Egyes emberekre a monotonitás megnyugtatóan hat, nem véletlen, hogy sok kisbaba például a hajszárító vagy a porszívó hangjára tud elaludni. Ez is fehér zajként működik, a szervezet ilyenkor figyelmen kívül tudja hagyni az egyéb zavaró hangokat – zárta Sass Vivien.

Zajmérések A Roth-technikum diákjai évente több alkalommal végeznek forgalomszámlálással egybekötött zajméréseket a Várkerületen és a Lackner utcában. A pályaudvar környéke a nagy forgalom – különösen a buszok – miatt a közlekedési zaj szempontjából a város egyik terheltebb területének számít. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...