Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bundás porzó, a kövi poszméh

Bundás porzó, a kövi poszméh

| Zöld Sopron

Sorozatunkban a lakóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

A gyakori 18–24 milliméteres, zömök, bundás testű, fekete színű, élénkvörös potrohvégű, a dongva–zúgva repülő rovarral, a kövi poszméhhel vagy más néven dongóval városunk parkjaiban, kertjeiben is találkozhatunk. A fullánkos valódi méhféle rokonaival ellentétben béketűréséről híres, ritkán támad. 2014-ben a hatlábúak bi­­ro­­dalmából – nem véletlenül – a kövi poszméhet választották az év rovarának. Ez a virágporral, nektárral táplálkozó hártyásszárnyú rovar 150 milliárd euróra becsült gazdasági hasznot hajt a Földön azzal, hogy a vadvirágok, termesztett növények egyik legfontosabb beporzója. Bundás teste alkalmassá teszi arra, hogy szeles, borús időben is járhat táplálékért a virágokra, így rosszabb időben is elvégezheti beporzó szolgálatát. 

Egyedei (néhánytól több százig) egy nyáron át tartó családközösségben élnek, amelyet a te­­let túlélt, megtermékenyített nős­­tény alapít a természetben, ahogy neve jelzi, kövek alatt, földlyukakban vagy olykor a vá­­­rosi padlásokon.

Bolla Marianna

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...