Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az őszi égbolt rejtelmei

Az őszi égbolt rejtelmei

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az éjszakai égbolt ősszel is számos csodát rejt, ezek megismerésére, közös csillagmegfigyelésre rendszeresen várják az érdeklődőket Sopronban és a nemzeti parkban is.

Rendszeresen tart csillagbemutató napot az érdeklődőknek, amatőr csillagászoknak a Stella Sopron Egyesület. Legutóbb, az őszi megfigyelésen sajnos nem volt kegyes hozzájuk az időjárás: a felhők eltakarták az égboltot. Pedig látnivaló és érdekesség ilyenkor is bőven akad.


– A nyári égbolt már elhaladt nyugat felé, csúcspont felé közelít az őszi, s keletről már feldereng a téli – mondta el a Soproni Témának Kiss Gyula, az egyesület vezetője. – A keleti égbolton szabad szemmel jól látható a Vénusz, távcsővel pedig jól kivehető a Szaturnusz karimája. Ugyancsak távcsővel számos csillagkép és távoli köd figyelhető meg. Felsejlik a megfigyelő előtt a szomszédos galaxis, az Androméda-köd, a Cassiopeia, az augusztusi perseidák csillaghullást eredményező Perseus csillagkép. Az égboltot egy teljes év alatt körbejárja a Föld, így a látkép évszakonként változik.


Mint megtudtuk, csillagmegfigyelést leginkább a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén megtalálható madárvártán tartanak meg. Ez a rész messze esik a la­­kott területektől, és ami a legfontosabb, nem érzéklehető a fény­­szennyezés. Azaz a külső hatások – a felhőket leszámítva – nem zavarják az észlelést. Egy-egy ilyen napra akár ötvenen is kilátogatnak, s az sem baj, ha az érdeklődőknek nincs távcsövük vagy komolyabb eszközük: a szervezők biztosítják a szükséges felszereléseket. Mindemellett időközönként a Várkerületre is szerveznek programokat.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...