Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az illatos rozmaring
A rozmaringleveleket forró napsütésben szedjük le – használhatjuk őket frissen vagy szárítva. Fotó: Illusztráció

Március és május között ültessük el a fűszernövényt!

Az illatos rozmaring

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Egyik legnépszerűbb fűszernövényünk, a varázslatos illatú rozmaring gyógyító hatásairól már a középkorban is megemlékeztek. A néphagyomány a szerelem növényének tartja, ami növeli a vitalitást.

A rozmaringban körülbelül százféle anyagot tudtak azonosítani, de ennél jóval többet tartalmaz. Többek között C- és B-vitaminokat, bórt, cinket, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, nátriumot, rezet, vasat. Antioxidáns hatása még az E-vitaminénál is erősebb. Amellett, hogy jó szolgálatot tehet a jelenlegi megfázásos időszakban, hatékonyan alkalmazható számos más probléma esetében is.

A rozmaring dugványról vagy magvakkal szaporítható. Ha a magvakat el akarjuk vetni, előbb áztassuk vízbe őket néhány órára! – Ahhoz, hogy felgyorsítsuk a csírázási folyamatot, a legjobb, ha bent ültetjük el a magokat 6–8 héttel a fagy beállta előtt – tudtuk meg Hajdú Veronika gyógynövénytermesztőtől. – Szórjuk szét könnyedén a magvakat egy jó vízelvezetésű virágtartóba, kedvező közegbe, öntözzük meg őket, és tartsuk száraz, hűvös helyen! Miután kihajtanak, tegyük őket napos helyre, de ne azonnal, hanem fokozatosan szoktassuk a növényeket a teljes vagy részleges napfényhez!

Ha dugvánnyal szaporítjuk a növényt, akkor vegyünk egy egyéves, egészséges szárat, mártsuk gyökereztető hormonba, majd ültessük cserépbe! Amikor a gyökérzet kifejlődik, átültethetjük a végleges helyére. Mivel nem bírja a vízzel telített talajt és a túlzott árnyékot, a napos, félárnyékos hely az ideális számára, ahol még a szárazságot is jól tűri. Némi gondozással a téli fagyot is túléli.

– Mielőtt elültetnénk a rozmaringot, jól válasszuk ki a helyet számára, ugyanis ez a növény nem szereti, ha megzavarják a gyökerét, és átültetik – folytatta a szakember. – Az ültetés megfelelő időpontja március és május között van. A talaj legyen homok vagy perlit, agyagos föld és szerves komposzt keveréke. A rozmaringot csak akkor kell megöntözni, amikor a földje teljesen kiszárad. Hogy sűrűbb, bokrosabb legyen, csipkedjünk le belőle, virágzás után pedig távolítsuk el az elhalt virágfejeket! Ez a növény meglehetősen ellenálló a kártevőkkel szemben, kivéve a penészt, de ezt könnyen megelőzhetjük, ha vigyázunk, hogy a levelek ne legyenek túl gyakran nedvesek, és ha jó szellőzést biztosítunk neki.

A rozmaringleveleket forró napsütésben szedjük le! Használjuk őket frissen vagy szárítva, tároljuk fertőtlenített edényben! Megtisztítva és műanyag zacskóba téve le is fagyaszthatjuk.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...