Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Az élet maga a művészet”
Gaál Mária fiatal kora óta szívvel-lélekkel díszít tojásokat – a legtöbbször saját készítésű írókájával festi fel a mintákat. Fotó: Filep István

Gaál Mária: Fontos, hogy minőségi alapanyagokkal és kellékekkel dolgozzunk

„Az élet maga a művészet”

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

– Bármit teszel, azt alázattal és szenvedéllyel tedd, máshogy nincs értelme – mondta ­Gaál Mária, miközben a tojásfestészetről mesélt. Több mint 40 éve készülnek szebbnél szebb kézműves alkotásai, melyekkel többször kivívta már a szakma elismerését.

Gaál Mária fiatal kora óta szívvel-lélekkel díszít tojásokat. Kezdetben csak temperával festette őket. Nagyobbik lánya születése után az akkori üveggyárban vállalt munkát mint karácsonyiüveggömb-díszítő. – Innen jött az ötlet, hogy ezt a technikát otthon is ki tudom próbálni a tojásokon – kezdte. – Először csak felületi díszítéssel foglalkoztam, később eszembe jutott, hogy a csipkedíszítést a tojásokon is lehetne alkalmazni. Így próbáltam kísérletezni a különböző eljárásokkal készülő mintákkal.

Ezután elkezdte kutatni a népi motívumokat, különös tekintettel arra, hogy melyik tájegységre milyen minták jellemzőek. Ebből készített is egy kisebb gyűjteményt hagyományőrzés céljából.

Sokszor kérdezik Máriától, hogy mennyi időbe telik egy tojás díszítése: elmondása szerint ezt nem lehet óraszámokban meghatározni. A munka a motívumok felkutatásával veszi kezdetét. Ezután beszerzi a megfelelő tojásokat, mert ez sem olyan egyszerű, mint gondolnánk: nem elég egyszerűen leszaladni a boltba, és venni egy doboz tojást. Lehet, hogy szép nagyok, de a kézműves más szempontok alapján választja ki az alapanyagát. A legfontosabb a tojás formája és a héjának a szerkezete, ugyanis ha ezek nem megfelelőek, a kifújást követően könnyen széttörik. Ezután következik a fertőtlenítés, amit az alul-felül átfúrás követ. Gyémántfúróval készülnek a csipkézett minták, melyek variálhatóak színes viasszal. A legtöbb díszítést Mária a saját készítésű írókájával festi fel, ezután kezdődik a festés folyamata. – Fontos, hogy minőségi alapanyagokkal és kellékekkel dolgozzunk – hangsúlyozta a művész. – Ha például egy sima mosogatószivaccsal mossuk le a tojás felületét, gyakran előfordul, hogy felsérti azt. Így a festésnél foltos marad az a rész, amelyik megsérült.

Mária 2005 óta folyamatosan zsűrizteti az elkészült műveit a Hagyományok Háza szakértőinél. A célja, hogy népi iparművészeti alkotássá nyilvánítsák műveit, így ő is elnyerheti a Népi Iparművészeti Minősítést. 2016-ban kapta meg az Év Kézművese elismerést, 2018-ban a Korona üzletházban megcsodálhatták műveit az érdeklődők.

A művészt főállása a kórházhoz köti, mellette pedikűrösként dolgozik. Ennyi elfoglaltság mellett a tojásfestés segít neki a kikapcsolódásban. Valódi hivatás ez számára, a tudását is szívesen továbbadná. – Ha egy iskola felkérne, hogy tartsak délutáni szakkört, szívesen vállalnám. A hitvallásom, hogy a tojás egy új élet kezdete, és az élet pedig maga a művészet. Szeretném másoknak is megmutatni, hogy mekkora érték rejlik egy saját magunk készített alkotásban – zárta Gaál Mária.

Gaál Mária alkotásai legközelebb március 22-én a kópházai termelői vásáron csodálhatóak meg, másnap a balfi medvehagyma-fesztiválon is kiállít. Művei az Instagram tojasvarazs oldalán is megtalálhatóak.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...