Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egészség szolgálatában
Mühl Nándorné 1972-ben kezdett teakeverékeket készíteni. Fotó: Filep István

„Szinte minden problémára létezik megfelelő teakeverék”

Az egészség szolgálatában

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy a házipatikánkba milyen gyógyteákat érdemes összeválogatnunk.

Mühl Nándornénak már a nagyapja is gyógyszerész volt, akitől később édesapja vette át a lövői patikát. Margit néni a Semmelweis Egyetemen szerzett gyógyszerész diplomát, aztán toxikológus szakgyógyszerész lett. Egy ideig édesapja mellett dolgozott, később megpályázta a Béke úti gyógyszertár vezetését, ahol még ma is besegít.

– 1972-ben kezdtem teakeverékeket készíteni, amikor a sors úgy hozta, hogy gyógyszertári asszisztenseknek gyógynövény- és drogismeretet taníthattam – mesélte. – Akkor jöttem rá, hogy ez a tantárgy mennyire szép, és hogy mennyi érték is van benne. Minden gyógyteának a fő hatóanyaga mellett vannak mellékhatóanyagai, amelyek szintén kifejtik a maguk hatását, illetve egymás hatását erősíthetik.

A házipatikánkba Margit néni elsőként a kamillateát ajánlja, ami először gyulladást kelt, így fokozza az immunrendszer működését, hogy aztán még nagyobb energiával tudja csillapítani a fennálló gyulladást. Hatalmas segítség lehet gyomor- és bélhurut esetén. Kisgyermekeknél remek szolgálatot tehet egy enyhe kamillatea, melynek hatását édesköménnyel vagy ánizzsal tovább fokozhatjuk, előbbit a már kész teába tegyük bele összetörve!

– Szinte minden problémára létezik megfelelő teakeverék, ám az elkészítésükre nagyon oda kell figyelnünk, hogy azt a célt szolgálják, amire a teát alkalmazzuk – folytatta a gyógyszerész. – A kamillateánál is előfordulhat allergiás reakció. Ülőfürdő után például mindenképp ajánlott valamilyen kenőcsöt használnunk, hogy ne száradjon ki a bőrünk. Ha huzamosabb ideig fogyasztottuk (körülbelül fél év) a kamillateát, akkor tartsunk egy hónap szünetet, mert antibiotikus hatása miatt a „jó” baktériumokat is elpusztíthatja a bélben.

A szakembertől megtudtuk: influenzára a hársfateát ajánlják, a „nők teája” a cickafarkfű, a citromfű nyugtató, a csipkebogyó tele van értékes vitaminokkal, a szennalevél pedig hashajtó hatású.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...