Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Afrika déli csücskéig repült a gólya
A gólyák a következő heteket még Afrikában töltik, tavasszal indulnak haza, ahol várják őket az üresen hagyott fészkek

Afrika déli csücskéig repült a gólya

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

9000 kilométert tett megy egy, a térségünkben meggyűrűzött gólya. Az állatra Dél-Afrikában találtak rá.

Még 2012-ben fiókaként került a Fertő–Hanság Nemzeti Park közelében, Darnózselin gyűrű arra a gólyára, amelyet idén január elején láttak a Dél-afrikai Köztársaságban található Great Kei (Fort Warden Farm) közelében. Napra pontosan öt évvel a gyűrűzést követően fészkelőként azonosították Hegyétén (Kutniky, Szlovákia). Gyűrűzője Széll Péter volt, aki nem érhette meg, hogy megtudhassa, hová jár telelni az általa jelölt madár. 9003 megtett kilométerrel ez a gólya tartja a távolsági rekordot – közölte a nemzeti park.


– A gólyák Magyarországról általában Közép-, illetve Dél-Afrikáig repülnek el, mindig addig, amíg megfelelő mennyiségű táplálékot találnak maguknak – mondta el lapunk megkeresésére Pellinger Attila zoológus. – A madarakban kódolva van, hogy a térségünkből ősszel, kora télen elvándorolnak, és élelemben gazdagabb helyet keresnek maguknak. A kutatások szerint ennek oka nem a hideg idő, hanem az, hogy rövidülnek a nappalok. Igaz, az időjárás-változás következtében, amikor is mind gyakoribbak az enyhébb telek, egyes költöző madarak itthon maradnak. Emiatt fordulhat elő, hogy a darvak rendszeresen és nagy egyedszámban érik el térségünket, miközben ezen állatok korábban nem voltak jellemezőek ezen a vidéken.


Mint megtudtuk, a gólyák a következő heteket még Afrikában töltik, ugyanis tavasszal gyorsabban megteszik a haza vezető utat. Ilyenkor vár rájuk az üresen hagyott fészek, s az ösztönük is azt diktálja, hogy minél előbb belakják azt. A Dél-Afrikában megtalált gyűrűs madár azonban saját szárnyán már sosem térhet vissza. A szakemberek ugyanis meglehetősen rossz állapotban bukkantak rá, s rövidesen elpusztult.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...