Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A víz mindig hívogat bennünket
A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület kiemelten kezeli a vizek környezetének rendben tartását – rendszeresen szerveznek szemétgyűjtést, kaszálást, fűnyírást a tavak mellé. Fotó: Soproni Téma-archívum

A Sopron és Vidéke Horgász Egyesületnek 850 felnőtt és 300 gyermektagja van

A víz mindig hívogat bennünket

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A horgászat az egyik legnépszerűbb hobbi hazánkban, jelenleg több mint 850 ezer regisztrált horgászt tartanak számon Magyarországon. Sorozatunk középpontjában a soproni horgászok állnak, ezúttal a legnagyobb helyi egyesületet mutatjuk be.

A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület méltán büszke a múltjára, hiszen az ország egyik legrégebbi horgász civil szervezete: 76 esztendővel ezelőtt alapították. Sopronban és környékén nagyon kedvelt a vízparti rekreációs tevékenység, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egyesületnek 850 felnőtt és 300 gyermektagja van.

– Kedvező nagyságú területen, 100 hektáron rendelkezünk halgazdálkodási joggal – kezdte Magyar Szilárd elnök. – Egyesületünk évente nagyságrendileg 170 mázsa halat telepít a hozzánk tartozó tavakba, így az Ibolya-tóba, a Szalamandra-tóba, a Kis-Tómalomba, a Nagy-Tómalomba, az Ikva-patakba és a vízrendszerükbe, a Kardos-érbe és a Rákos-patakba. Hozzánk tartozik a Gida-pataki tározó is, ám mivel az utóbbi években nem volt stabil itt a vízszint, 2022-ben lehalásztuk innen a halállományt.

Az egyesület a törvényi előírások mellett olyan íratlan szabályok betartását is kiemelten kezeli, mint a vizek környezetének rendben tartása, a szemét összeszedése, a fűnyírás, a kaszálás. A civil szervezet számára nagyon fontos a szakhatóságokkal és a társszervezetekkel való hatékony együttműködés, gyümölcsöző a kapcsolatuk a környékbeli horgászegyesületekkel, a vármegyei és országos szövetséggel is. Utóbbi pályázatain – az elmúlt két évben – nyolcmillió forint támogatást kapott. A horgászat a többség számára csupán egy szép hobbit jelent, ám a tagok közül többen járnak országos versenyekre szép eredményeket elérve. A közeljövőben szeretnének még több fiatalt megszólítani, ennek szellemében tavaly először szerveztek horgásztáborokat hagyományteremtő szándékkal. A soproni egyesület rendelkezik vizsgáztatási joggal is, folyamatosan nyitott új tagok felvételére. Mindig törekszik a megújulásra, erre jó bizonyíték, hogy hetvenhat éves története során idén először horgászbált is szervez – a multaság március 2-án lesz.

Tilalom: Nagytómalmon gát- és partvédmű-megerősítési és -karbantartási munkálatok miatt az utóbbi hetekben horgászati tilalmat vezettek be. A víz kezelője, a Soproni Vízmű Zrt. fürdő-üzemmérnöksége tájékoztatása szerint folyamatban van a víz visszatöltése, a tervek szerint februárban ismét megkezdődhet a horgászat a területen. 

Fejlesztések: Magyarország Kormányának kiemelt stratégiai partnerei a horgászok, a horgászszervezetek és a haltermelők. Éppen ezért elkezdődött a Horgászturisztikai Stratégia kidolgozása. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöksége megszólította a horgásztársadalmat, hiszen új, a kor elvárásaihoz alkalmazkodó szervezeti átalakítást terveztek. 1 hónap alatt 80 ezren mondták el a véleményüket. A célok: a horgásztársadalom kiszolgálása, infrastruktúrafejlesztés, a horgászturizmus növelése, modernizálás, bürokráciacsökkentés, halőri eszközállomány fejlesztése. A halgazdálkodás és a horgászügyvitel támogatása érdekében évi több száz millió forint jut el a sikeresen pályázó horgászszervezetekhez.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...