Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kert igazi örömforrás
– Rovar-, madár- és állatbarát kertemben nem használok permetszert, műtrágyát, házi előállítású tápoldatokkal ápolom a növényeket – mesélte lapunknak Szomoru Miklós.

A kinti munka az egyik leghatékonyabb stresszűző foglalatosság

A kert igazi örömforrás

| Köves Andrea | Zöld Sopron

„Szeress otthon lenni, szeress a kertben lenni!” ezzel a sokat mondó címmel tartott előadást a GYIK Rendezvényházban az ország egyik legnépszerűbb kertésze. Szomoru Miklóst a kertművelés örömeiről kérdeztük.

– Meseszép kertet alakított ki Pilisszentkereszten, ahol a mintegy ötezer növény felváltva virágzik tél végétől a következő tél kezdetéig. A kert általában már az ember privát szférájához tartozik, Ön mégis több ezer látogató előtt nyitotta már meg növénybirodalmát…

– Érdekes felvetés, hiszen a kert valóban a belső életterem része. Az a tapasztalatom a sok-sok látogatás után, hogy a növényszerető emberek remek közösséget alkotnak életkortól függetlenül, így ezek a látogatások engem is feltöltenek. Érkezett hozzám már hihetetlenül érdeklődő kilencvenéves néni és hatéves kisfiú is, aki lelkesen figyelt minden apró részletre, fortélyra. Valahol önmagamat láttam benne, hiszen már négy–öt éves koromban én is a saját kis kertemet műveltem.

– Jól sejtem, hogy családi indíttatásból vezetett később az útja a kertészeti egyetem felé?

– Anyai nagyszüleim paraszti gazdálkodók voltak, a tanyán megismerhettem a nagy haszonkertet, mellette a nagymamám gondozta kis díszkertet a liliommal, díszpipaccsal, rózsákkal. Szüleim pedig biológiatanárként mindig kertészkedtek, így tényleg egyenes út vezetett a kertészet felé. Rovar-, madár- és állatbarát kertemben nem használok permetszert, műtrágyát, csak saját készítésű komposzttal, szerves trágyákkal és házi előállítású tápoldatokkal ápolom a növényeket.

– Milyen fontos tanácsokkal látná el mindazokat, akik mostanában vágnának bele egy kis hobbikert művelésébe?

– A legfontosabb azt mérlegelni, hogy mennyi ideje és mennyi tapasztalata van hozzá valakinek. Jelenleg nagyon sok mindent meg lehet vásárolni a kertészeti szaküzletekben, ám nem érdemes „nyakra-főre” mindent megvenni. Figyelembe kell venni a művelésre szánt idő mellett, hogy mennyire napos vagy árnyékos területről van szó, milyen a talaj minősége. A kis videóimmal pont ebben próbálok segíteni a kertbarátoknak. Aki például megvesz egy szép rododendront a tűző napnak kitett erkélyre, az sajnos számíthat arra, hogy a növény elpusztul. Ehelyett ha ugyanoda verbénát, varjúhájat vagy évelő díszgyertyát ültet, nem marad el a sikerélmény.

– Sok-sok szépség van a kertészkedésben, de vajon mi a legfontosabb benne egy szakember szerint?

– Egyszerűen az örömszerzés. Minden nap hajnalban kelek, és mihelyt kivilágosodik, kisétálok a kertbe, és jól esően szemrevételezem a napi változásokat, ahogy a virágaim kinyílnak, ahogy nap mint nap újabb és újabb színfoltokkal gazdagodik a kertem. Számomra ez egyfajta meditáció, mint ahogy egy hosszú órákig tartó kerti munka is az egyik leghatékonyabb stresszűző foglalatosság.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...