Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A húsvét hírnökei
A kivirágzott hagymás növény életét úgy tudjuk meghosszabbítani, ha kitesszük a szabadba. Fotó: Filep István

A húsvét hírnökei

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A virágüzletek és a szupermarketek tele vannak varázslatos virágokkal borított hagymás növényekkel. Ezeket ősszel kell elültetni, ám ha elrakjuk a hagymáikat, hamarosan már a kertünkben pompázhatnak.

A tavasz elején virágzó hagymás növények közül a legnépszerűbbek a tulipán, a nárcisz, a fürtös gyöngyike, a csillagvirág (scilla), a jácint, a hóvirág, a tőzike, a korai írisz és a krókusz.

– Ezeket a növényeket októberben szoktuk elültetni, ugyanis ahhoz, hogy kivirágozzanak, fagyhatásra van szükségük. Éppen ezért, ha ládába telepítjük őket, tegyük ki olyan helyre, ahol hideg van – tudtuk meg Zügn Judit virágüzlet-tulajdonostól. – A legjobb azonban, ha ágyásba kerülnek a kertbe, egymástól 10–15 centiméter távolságra. Ügyeljünk arra, hogy az ültetés mélysége maximum a hagyma nagyságának két–háromszorosa legyen, illetve arra is, hogy ne fejjel lefelé helyezzük őket a földbe, vagyis a hagyma csúcsos fele legyen felül!

A már kivirágzott hagymás növény élettartamát úgy tudjuk meghosszabbítani, ha kitesszük a szabadba. Ha erre nincs lehetőségünk, tartsuk a lakás leghűvösebb pontján, és mérsékelten locsoljuk! Miután tönkremegy, csak úgy tudjuk megtartani, ha kihelyezzük a kertbe, ugyanis ott válik évelővé.

– Az elvirágzást követően a növények levele elszárad, megsárgul. Ekkor már fel lehet őket szedni, és októberben újra elültethetjük – folytatta a virágkötő. – Ha nem akarjuk minden évben megismételni ezt a műveletet, akkor érdemes a hagymák alá ültetőhálót tennünk. Ebben az esetben ugyanis a hagymák egész évben a szabadban maradhatnak, és nem kell attól tartanunk, hogy egyre lejjebb mosódnak, míg végül annyit veszítenek az erejükből, hogy már virágot sem tudnak hozni. Ha valaki most szeretne olyan virághagymát vásárolni, ami ki is virágzik, figyeljen oda arra, hogy hőkezelt legyen!

A hagymás növények maguktól hoznak fiókhagymákat, melyeket, ha leválasztunk róluk, eleinte csak levelet, néhány év múlva azonban már virágot is hoznak.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...