Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zsófia művészeti egyetemre készül
Brality Zsófia Hanna Fotó: Griechisch Tamás

Zsófia művészeti egyetemre készül

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A múlt héten fejezte be a vizsgáit ­Brality Zsófia Hanna, aki immár alkalmazott grafikusként készül tanulmányai folytatására. Ha felveszik az egyetemre, ha nem, a lány Budapestre költözik.

Brality Zsófia Hanna minden évben részt vett valamilyen versenyen, idén a WorldSkillsen hatodik, tavaly a szakmai vizsgatárgyak versenyén kilencedik helyezést ért el a soproni Handler-iskola „színeiben”. 

– Most leginkább az foglalkoztat, hogy felvesznek-e a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervezés szakára – mesélte Zsófi. – Az előszűrőn már továbbjutottam. Rengeteget készültem rá, ugyanis komplex követelményeknek kellett megfelelni: egy nyolclapos portfóliót és egy kétlapos vizsgafeladatot kellett elkészíteni.

Vizsgafeladatként egy idős–fiatal ellentétre épülő alkotást kért az egyetem. Rendkívül kreatív nagynénjének és édesanyjának köszönhetően Zsófi megtanult nemezelni, így ezzel a technikával készített maszkokat. Elmondta, azért választotta ezt a szakot, mert ki akart próbálni valami újat, és korábban készített már több textiltervet. A lány életében meghatározó az egészségtudatosság: egyre inkább igyekszik követni a hulladékmentes (zero waste) életmód alapelveit, továbbá újrahasznosított alapanyagok felhasználásával előállítani tárgyait.

– Vizsgatervként egy saját teázót álmodtam meg – tette hozzá Zsófi. – Olyan arculatot alakítottam ki, ami minden társadalmi rétegnek szól, ugyanakkor organikus, és minimális hulladék felhasználására törekszik. Szeretnék egy divatos, hordható ruhákból, táskákból, kiegészítőkből álló saját kollekciót is tervezni.

Brality Zsófinak a Handler-iskolában eltöltött öt éve során készült legjobb alkotásai – többek között A kis herceghez rajzolt illusztrációi – június 7-ig még megtekinthetőek a Liszt-központban. 

Kapcsolódó cikkek