Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az oktatás fejlesztésének éve
Több mint 3,6 milliárd forintot kap intézményeinek, felszereléseinek modernizálására a Soproni Szakképzési Centrum, a fejlesztés része, hogy felújították a Vasvilla Ferenczy János utcában található tanműhelyének gépészeti oktatótermét is.

Dr. Farkas Ciprián: Városunk és intézményeink is lendületben vannak

Az oktatás fejlesztésének éve

| Szilágyi Andrea | Soproni fiatalok

– A kormány nemcsak úgy osztogatja a támogatásokat, meg kell értük dolgozni. A Soproni Szakképzési Centrum eredményei alapján méltán érdemelte ki a támogatást – mondta dr. Farkas Ciprián a Vasvilla tanműhelyének átadási ünnepségén

Mint arról korábban lapunkban is beszámoltunk (A XXI. század szakképzéséért, Soproni Téma, 2024. március 13.), több mint három és fél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Soproni Szakképzési Centrum. A cél a vonzó tanulási környezet megteremtése mellett az épületek felújítása és modernizálása. A támogatásból a Vas- és Villamosipar Technikum Ferenczy János utcában található tanműhelyének gépészeti oktatótermét felújították. A helyiség új műgyanta padlózatot kapott, egy választófal beépítésével kettéosztották, illetve az oktatógépek egy részének cseréje is megtörtént.

– A mostani körülmények – háború, infláció – miatt sokan a fékre taposnak, de mi inkább a gázpedált nyomjuk, hiszen Sopron fejlődésének segítése a városvezetés egyik legfőbb feladata – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Farkas Ciprián polgármester. – Számos fejlesztés ment végbe városunkban az elmúlt években, többek között az M85-ös autóút, az Árpád utcai parkolóház és a Lőver uszoda átadása. Sopronban és az oktatási intézményeink is lendületben vannak.

A polgármester hozzátette: 200 éve még más világot éltek elődeink. Ma már mondhatjuk, hogy minden nap tanulunk kell, hogy tudjuk követni a gyors ütemű fejlődést. Ehhez nyújt segítséget a gyermekeknek a megújuló, modern tanműhely is.

– A magas színvonalú képzés és a modern környezet megteremtése mindig a legfontosabb céljaink között szerepel – mondta Veress Ágnes, a szakképzési centrum kancellárja.

– A városokkal, a kamarákkal, az intézményekkel és a duális partnerekkel együtt kell gondolkoznunk azon, hogyan tudnánk még jobban és hatékonyabban támogatni az oktatási intézményeket és a diákok igényeit – tette hozzá dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke. – Célunk, hogy 2024-et visszatekintve az oktatás fejlesztésének évének nevezhessük majd.

A munka ezután sem áll meg: az épület átriumos udvarát beépítik, így az alapterülete majd kétszáz négyzetméterrel nagyobb lesz. Itt három új labort is kialakítanak, amelyeket speciális berendezésekkel szerelnek fel. Az a cél, hogy egyedülálló ismeretanyagot tudjanak átadni az intézményben tanuló diákoknak. A munkák a tervek szerint 2025. első negyedévében kezdődnek és még abban az évben be is fejeződnek. 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek