Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új szakma, új kihívások, új élet
A Soproni Szakképzési Centrum felnőttképzési palettája széles, a cukrász szakma a legnépszerűbbek közé tartozik. Fotóillusztráció: Filep István

Februártól ács-, bádogos-, kőműves- és keramikusképzés is indul Sopronban

Új szakma, új kihívások, új élet

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Sosem késő új karriercélokat kitűzni! Ezt a trendet támasztja alá, hogy egyre többen szeretnének felnőtt fejjel, munka mellett új szakmát szerezni. A képzési rendszer változásairól is kérdeztük a szakembereket.

Év végével végleg búcsúzott az Országos Képzési Jegyzék, ismertebb nevén az OKJ, aminek a helyébe a Szakmajegyzék, illetve a programkövetelmények léptek.

– Alapszakmát felnőtt fejjel is már csak szakképző intézményekben lehet szerezni, és vizsgáztatni is csak állami vizsgaközpontokban lehet – mondta Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja. – Sokan nem tudják, hogy felnőtt fejjel is az első két szakma, illetve az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Összesen 174 szakma közül választhatnak a jelentkezők, a kínálat bőséges, piacorientált. Érettségivel bármely szakma tanulásába bele lehet vágni, illetve egyéb szakmai végzettséggel is.


Az oktatás ideje az utóbbi években csökkent: átlagosan egy–másfél év alatt lehet megszerezni az új szakmát esti képzésen. Kuntár Csaba, a szakképzési centrum főigazgatója szerint a felnőttként való tanulásnak három fő oka lehet: van, aki már dolgozik egy területen, de nincs meg a végzettsége hozzá, ezt szeretné megszerezni. Mást a munkahelyváltás motivál, és olyanok is akadnak, akik egyszerűen csak szeretnének új információkat szerezni az élet olyan területéről, amely hobbiszinten érdekli őket. A Soproni Szakképzési Centrum felnőttképzési palettája széles, jelenleg a legnépszerűbbek a kínált szakmák közül a cukrász, a szakács, a villanyszerelő, az asztalos, az ápoló, a dekoratőr, a grafikus és az informatikai és távközlési ágazatba tartozó képzések. Az érdeklődők bővebb információt a Soproni Szakképzési Centrum honlapján (www.soproniszc.hu) találhatnak. 


Kapcsolódó cikkek

Buszsofőrnek született

Buszsofőrnek született

2023. 03. 08. | Madarász Réka

Sok gyereknek van érdekes hobbija, Takács ­Márké azonban egyenesen meglepő: rajong a buszokért. Legyen szó menetrendről, útvonalról vagy sofőrről, nin...