Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tehetségek felfedezője
Sipos Ferenc célja, hogy a diákokat emberségre, együttműködésre nevelje Fotó: Sopronmédia

Sipos Ferenc harminc éve dolgozik pedagógusként

Tehetségek felfedezője

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

Sipos Ferenc neve városunkban szinte teljesen egybeforrt a néptánccal, illetve a Pendelyes egyesülettel. Pedig a földrajz–testnevelés szakos tanár a pályája elején labdarúgóedzőként is dolgozott. A tehetségekre már akkor felfigyelt.

Mint arról múlt heti lapunkban beszámoltunk, Bonis Bona, a tehetséges fiatalokat segítő szakemberek munkáját elismerő díjban részesült Sipos Ferenc. (Ezen elismerést 2017-ben mint közösség a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesületet is megkapta).

– Meglepett, amikor megtudtam, hogy életműdíjban részesülök, hiszen ötvenöt évesen kevesen kapják meg ezt az elismerést – mondta lapunknak a Petőfi-iskola igazgatója, aki egyben a Pendelyes egyesületet is vezeti. – Az elismerés megerősítés számomra abban, hogy valamit jól csináltam a három évtizedes pedagógusi pályafutásom alatt. A jövőre nézve pedig plusz motiváció, hiszen a díj egyfajta szakmai mércét, színvonalat is jelent.

Sipos Ferenc neve Sopronban teljesen egybeforrt a néptánccal, a néptáncoktatással, szinte nincs olyan jelentősebb városi rendezvény, ahol ne lépnének fel tanítványai. Pedig ez nem volt mindig így! Pályája elején szülőfalujában, Lengyeltótiban, illetve Sopronba kerülése után is a labdarúgással foglalkozott. Volt edző az egykori Matáv FC-nél, illetve az SLC-nél. De már akkor is tehetségeket kereste, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az SC Sopron elnöke, Csiszár Ákos is az egyik neveltje volt.

– A 2000-as évek elején jött egy fordulat az életemben, amikor végérvényesen eldőlt, hogy a néptánc lesz az én utam – folytatta a földrajz–testnevelő szakos pedagógus. – Úgy vélem, az ember bármivel is foglalkozzon, mindig az motiválja, hogy a diákokat emberségre, együttműködésre nevelje. Ennek jó eszköze a tánc, ahol megszűnik az énközpontúság, hiszen figyelni kell a partnerre, a társakra, szükséges hozzá a jó fizikai erőnlét, valamint a műveltség is.

Kapcsolódó cikkek