Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tartalmas  programok
Bár a Boróka Klub foglalkozásai most szünetelnek, a csoport facebook-oldalán folyamatosan segítenek kreatív ötletekkel egymásnak a szülők és a szakemberek Fotó: Soproni Téma-archívum

Tartalmas programok

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Nem kis kreativitásra van szüksége a szülőknek ezekben a napokban ahhoz, hogy tartalmas időtöltéssel kössék le gyermekeik figyelmét. A soproni óvónők, közösségek, szakemberek sokat segítenek mindebben az online térben.

A soproni kisgyermekes anyukák nagy támasza immáron hatodik éve a Család- és Gyermekjóléti Intézet Gyermekjóléti Szolgálata által üzemeltetett Boróka Klub. A koronavírus megjelenése előtt heti három alkalommal találkoztak a szakemberek a szülőkkel és kisgyermekeikkel, közös mondókázás, dalolás, játék, jó ízű beszélgetések, tanácsadás töltötte ki az alkalmakat. A Boróka Klub nem engedte el a szülők kezét a mostani helyzetben sem: a face­bookon a minden érdeklődő előtt nyitott csoportjában folyamatosan újabb és újabb otthoni hasznos, ugyanakkor egyszerűen megoldható időtöltéssel lepik meg a szülőket. 

– Kilencszázan csatlakoztak már hozzánk, és ez a szám jelenleg folyamatosan nő – emelte ki Spendelné Somogyi Éva, a Boróka Klub vezetője, családsegítő. – A csoportban található emberek aktívak, érezhető az igény, hogy nagy szükség van jelenleg az online felületekre. Különböző témacsoportokat jelölünk meg az oldalunkon, és ahhoz kapcsolódóan mi is adunk ötleteket, és érkezik tagjainktól is sok-sok kreatív megoldás. Az elmúlt napokban például a szivárvány volt a téma. Erről érkeztek posztok: mondókák, mesék, gyöngyfűzési feladat, rajzok és még legóból megalkotott kert is. A feladatok lehetőséget biztosítanak arra, hogy apró célkitűzések legyenek a mindennapokban, erre most nagyon nagy a szükség. A posztolással pedig egymást is inspirálják, lelkesítik a tagok. Mivel a humor igazi kincs ebben az időszakban, így online, élő, szórakoztató bejelentkezéseket osztunk meg: gyerekeknek szóló tornát, mesét, ezeket mindig előre jelezzük, hogy legyen egy menetrend, amihez lehet igazodni.

Ugyancsak fontosnak tartja a családok kreatív segítését Balogh Eszter soproni üvegfestő és ólmozottüvegablak-készítő. Gyermekeivel kézműveskedést segítő videókat készít, amelyekből egyebek mellett megtudhatjuk, hogyan lehet szépséges lepkenyomatokat készíteni temperával, tavaszi madárkákat festeni, vagy éppen kacsalábon forgó kastélyt rajzolni. A szakember szerint a közös alkotás most gyógyító erővel bír: oldja a feszültséget, leköti a gyerekeket, jókedvre hangol, és egy időre eltereli a sötétebb gondolatokat. Tervei szerint továbbra is rendszeresen jelentkeznek gyermekeivel, hogy alkotásra csábítsanak egyre több családot. 

Kapcsolódó cikkek