Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sokoldalú középiskolás
Talhammer Gellért Fotó: Griechisch Tamás

Sokoldalú középiskolás

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Talhammer Gellértet iskolájában elsősorban mint kiváló fotóst ismerik, szülőfalujában, Peresztegen viszont valóságos fogalomnak számít. Ha kell, biciklit, ha kell, traktort szerel, képességeit pedig önkéntes tűzoltóként is kamatoztatja.

Öt éve kezdett el Gellért fotózni, eleinte csak a szűkebb környezetében: a kertjükben lévő virágokat, bogarakat örökítette meg. Már a legelső természetfotójával harmadik helyezést ért el a Soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola fotópályázatán. Nagy hatással volt rá városunk egyik kiváló fotósa, Lángh Gábor.  

– A Gáborral való találkozás nagy lendületet adott: vadfotózásba kezdtem – mesélte az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium 11.a osztályos tanulója. – A portréfotózás úgy került a képbe, hogy először az egyik osztálytársamtól, majd az iskola egyre több diákjától kaptam felkérést. Rengeteg portrét készítek, de a természetfotózásról sem mondok le, mert elképesztő élményekben van részem általa. Egy alkalommal például a megszokott helyemen, Pereszteg határában egy repceföldön másfél méterre sikerült egy őzet megközelítenem. Az egész napomat bearanyozta a pillanat.

Gellért először a Varázsszavak premierjén fényképezett a dESZKa Társulatnak, majd a csapat tagjaként háttérmunkákat végzett. Tavaly ősszel az iskola igazgatójának felkérésére a SMAFC néhány meccsén mint hivatalos fotós teljesítette a közösségi szolgálatát. A kiváló kommunikációs képességekkel megáldott fiatalember azonban nemcsak a fénytechnikához ért: már a felvételin is a segédmotor-jogosítványát mutatta fel a személyi igazolványa helyett. Első biciklijét 6.-as korában építette, azóta szerelt már traktort, autókat, motorokat; maradék szabadidejében pedig – a családi hagyományoknak megfelelően – önkéntes tűzoltó. A Keszthelyi Egyetem Georgikon Karán szeretne továbbtanulni, hogy ismereteit a családi gazdaságban hasznosíthassa. 

Kapcsolódó cikkek