Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítség iskolakezdésre
A Szent Orsolya Gimnázium diákjai rendezik a megérkezett könyveket

Ingyenes tankönyvek és buszbérlet, alsós füzetcsomagok, minőségi étkezés

Segítség iskolakezdésre

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

Előző heti lapszámunkban arról írtunk, milyen eszközöket és mennyiért tud a szülő gyermekének iskolakezdésre beszerezni. Mostani összeállításunkban azt mutatjuk be, milyen évkezdő támogatásban részesülnek a soproni diákok.

Idén is támogatja Sopron és több település az iskolásokat, illetve családjaikat. Sopron önkormányzata felmérte a leendő első, illetve második osztályos diákok várható létszámát, és felkérte a helyi általános iskolák vezetőit, hogy vizsgálják felül a számukra az új tanévre tervezett, az önkormányzat által biztosított iskolakezdő csomag tartalmát. Az önkormányzat a kapott jelzéseket figyelembe véve megrendelte a csomagokat közel négymillió forint értékben, melyeket a tanévkezdés előtti napokban az iskolákban lehet majd átvenni – tudtuk meg a városházán.

Az igényfelmérés alapján 1446 első és második osztályos tanuló kap iskolakezdő csomagot, amelyben a füzeteken kívül írószerek, színes papírok, írólap és a legkisebbeknek nélkülözhetetlen iskolakezdési felszerelések vannak.

Sopronban az alap- és középfokú oktatásban résztvevő mintegy tizenegyezer diák – elsőtől 12. osztályig – ingyenesen kapja meg a helyi buszbérletet. Ennek ára egy félévben 3800 forint.

A kormány határozata alapján – ahogyan már az előző tanévben is – az 1–9. évfolyam diákjai idén is térítésmentesen kapják a tankönyveiket. Ez az 1. osztályt kezdő gyermekeket nevelő családok esetében 5–6000 forintnyi segítség. Az egyik legmagasabb tankönyvköltséget az általános iskola 7. osztályosainak jelentene, az ő csomagjuk 11–12 ezer forintba kerülne, ha ki kellene fizetni. A tankönyvekért a 10–12. évfolyamba lépőknek már fizetniük kell, egy 10. osztályos diák könyvei megközelítőleg 16 ezer forintba kerülnek.

A soproni Központi Gyermekkonyhán az elmúlt tanévben átlagosan 5700 adag ebédet főztek, az idei adatok csak a tanév második hetére derülnek ki, akkorra érkeznek be a pontos igénylések – tudtuk meg Wischy Gábortól, a gyermekkonyha igazgatójától. Az iskolások mintegy 15–20 százaléka részesül kedvezményben: a három- vagy többgyermekes családok gyerekei féláron kapnak étkezést. A polgármesteri hivatal által kiállított igazolás alapján a szociálisan rászorulók ingyenesen ehetnek. Nagy kedvezmény a szülőknek, hogy a soproni iskolások hat éve változatlan áron vehetik igénybe a gyermekkonyha szolgáltatását.

Óvodásoknál a háromszori étkezésben – tízórai, ebéd, uzsonna – részesülők 290 forintot fizetnek naponta, a csak ebédelőknek ez az összeg 198 forint. Az iskolásoknál a háromszori étkezést igénybe vevőknek 375 forintba, a menzásoknak – csak ebédelőknek – 260 forintba kerül a napi étkezés. A gyermekkonyha költségeit nem róják csak a szülőkre, ők a nyersanyagköltséget fizetik, az előállítás költségeit az állam állja.

A szociálisan rászorulók idén is igényelhetnek beiskolázási támogatást a soproni önkormányzatnál.

Kapcsolódó cikkek