Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Robotika szakkör
A hatodikas diákok lelkesen járnak a robotika szakkörre

Robotika szakkör

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az idei tanévben először indítottak robotika szakkört hatodikos tanulóknak a Deák Téri Általános Iskolában. Marcsi néni és Gábor bácsi hatalmas lelkesedéssel vezeti be a kicsiket a legórobotok programozásának fortélyaiba.

Ivánkovics Gábor és felesége szakkörén rengeteg diák gyűlik össze hétfőnként. A hatodikos emelt informatikusoknak tartanak foglalkozásokat, akik a robotprogramozás mellett az ECDL vizsgára is készülnek. 

– A szakkörhöz szükséges hat darab komplett készletet és laptopot pályázaton nyertük – mesélte Ivánkovicsné Jónás Mária. – A kétszer tíz alkalom során a tanulók először a programozási környezet, majd a motorok, végül pedig a három érzékelő használatát sajátítják el. A program használata egyszerű, viszont vizualitása miatt rendkívül szemléletes. Az ikonokat a gyerekek egérrel egymás után helyezik, a paramétereket megfelelően beállítják. Az egyes objektumokat egymás után fűzik vagy elágaztatják, és ezek láncaiból épül fel a program, amelyet egy átvevő kábel segítségével a robot téglájára (agyára) töltenek, és onnan futtatják. A futtatás során a robot a rátöltött programot végrehajtja.

A gyerekek az elsajátított ismeretek segítségével feladatokat oldanak meg, melyeknek célja a logikus és algoritmikus gondolkodás fejlesztése is. A két tanár szeretné elérni, hogy képesek legyenek önmaguktól is utasításokat adni a robotnak, a megírt programot tudják tesztelni, az esetleges hibákat megkeresni és kijavítani.

– Mivel ügyvédnek vagy bankárnak készülök, a programozás világában később nagyon otthon kell lennem – mondta a 6.b osztályos Szedenics Dominik. – Szerintem az a legfontosabb, hogy az embernek legyen egy életcélja, és tudatosan arra készüljön.

A 6.a osztályos Karakas Balázsnak az édesanyja hívta fel a figyelmét a robotika szakkörre. Azért is szereti ezeket az alkalmakat, mert olyan dolgokkal találkozik, amikről még csak nem is hallott, és érzi, hogy fejlődik.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.