Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Robotika szakkör
A hatodikas diákok lelkesen járnak a robotika szakkörre

Robotika szakkör

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az idei tanévben először indítottak robotika szakkört hatodikos tanulóknak a Deák Téri Általános Iskolában. Marcsi néni és Gábor bácsi hatalmas lelkesedéssel vezeti be a kicsiket a legórobotok programozásának fortélyaiba.

Ivánkovics Gábor és felesége szakkörén rengeteg diák gyűlik össze hétfőnként. A hatodikos emelt informatikusoknak tartanak foglalkozásokat, akik a robotprogramozás mellett az ECDL vizsgára is készülnek. 

– A szakkörhöz szükséges hat darab komplett készletet és laptopot pályázaton nyertük – mesélte Ivánkovicsné Jónás Mária. – A kétszer tíz alkalom során a tanulók először a programozási környezet, majd a motorok, végül pedig a három érzékelő használatát sajátítják el. A program használata egyszerű, viszont vizualitása miatt rendkívül szemléletes. Az ikonokat a gyerekek egérrel egymás után helyezik, a paramétereket megfelelően beállítják. Az egyes objektumokat egymás után fűzik vagy elágaztatják, és ezek láncaiból épül fel a program, amelyet egy átvevő kábel segítségével a robot téglájára (agyára) töltenek, és onnan futtatják. A futtatás során a robot a rátöltött programot végrehajtja.

A gyerekek az elsajátított ismeretek segítségével feladatokat oldanak meg, melyeknek célja a logikus és algoritmikus gondolkodás fejlesztése is. A két tanár szeretné elérni, hogy képesek legyenek önmaguktól is utasításokat adni a robotnak, a megírt programot tudják tesztelni, az esetleges hibákat megkeresni és kijavítani.

– Mivel ügyvédnek vagy bankárnak készülök, a programozás világában később nagyon otthon kell lennem – mondta a 6.b osztályos Szedenics Dominik. – Szerintem az a legfontosabb, hogy az embernek legyen egy életcélja, és tudatosan arra készüljön.

A 6.a osztályos Karakas Balázsnak az édesanyja hívta fel a figyelmét a robotika szakkörre. Azért is szereti ezeket az alkalmakat, mert olyan dolgokkal találkozik, amikről még csak nem is hallott, és érzi, hogy fejlődik.

Kapcsolódó cikkek