Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pályaválasztás: merre tovább?
A Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI 7.m osztályos diákjai több szakmát is megismertek a közelmúltban, például pizzát is sütöttek. Fotó: Petőfi-iskola

Ha gyermekünknek határozott elképzelése van, hagyjuk, hogy próbálja ki magát!

Pályaválasztás: merre tovább?

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Vajon milyen iskolatípust válasszon a továbbtanulás előtt álló, általános iskolás diák, aki nem folytatta tanulmányait nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumban? Érdemes több szempontot is figyelembe venni!

– Első lépésként járjuk körbe, hogy mi a gyermekünk elképzelése a saját jövőjéről! 8. osztály után elsősorban iskolaválasztásról beszélhetünk, semmiképpen sem megváltoztathatatlan életpálya kijelöléséről – kezdte Kozma Adrienn, Euroguidance nemzetközi nívódíjas pályaorientációs tanácsadó. – Ideális esetben a kiskamaszkorban lévő diák maga hozza meg a döntését, ehhez azonban az kell, hogy tisztában legyen saját képességeivel, határaival, bőven kapjon információt a szakmákról, iskolatípusokról, tantárgyakról, továbbtanulási lehetőségekről.

A szakember szerint a szülőknek érdemes sokat beszélgetni az iskolaválasztás előtt álló gyermekükkel, hogy miben érzi magát jónak, milyen szabadidős tevékenységeket élvez igazán, milyen típusú iskolák tetszenek neki, milyen szakmában tudja elképzelni magát, milyen tárgyakat tanulna magasabb óraszámban. A válaszok alapján el lehet kezdeni a keresgélést. Vajon mennyire adjunk szabad teret 14 éves gyermekünknek a választás során?


– Ha a gyermekünknek határozott elképzelése van, meglátásom szerint hagyjuk, hogy azon a területen próbálja ki magát, és szülőként ne erőltessük rá a családi elvárásokat vagy akár a be nem teljesült álmainkat! – folytatta Kozma Adrienn. – Az érdeklődési kör mellett természetesen a tanulmányi eredmények, helyi feltételek szűkíthetik a választási lehetőségeket.


Sok szülő nagy dilemmája, hogy gimnázium vagy szakképzés felé induljon el gyermeke. A pályaorientációs tanácsadó úgy véli: segítheti a döntést, ha tudjuk, hogy az ötéves technikum az érettségi vizsgára és egy szakmára készít fel, egyesíti a szakmatanulás és a gimnázium előnyeit. A 13. évfolyam végén érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet kap a tanuló. Nappali rendszerben szakképzési ösztöndíjra, a tanulmányok sikeres befejezését követően egyszeri pályakezdési juttatásra jogosult a fiatal. A szakképző iskolában 3 év alatt szerezhető szakmai bizonyítvány. Ebben a képzési rendszerben is jogosultak a diákok szakképzési ösztöndíjra, a duális szakképzésben munkabérre és egyszeri pályakezdési juttatásra is. A hagyományos gimnáziumokban a tantárgyak teljes palettáját sajátítják el a tanulók, és négy év alatt szereznek érettségit. A munka világa helyett inkább az elméleti tudás elmélyítésén van a hangsúly.


A szakember fontos tanácsa: mielőtt iskolát választunk, érdemes ellátogatni a nyílt napokra, kikérni az odajáró tanulók, illetve pedagógusok véleményét, figyelni az adott iskola közösségi oldalait és honlapját, vagy akár részt venni a felvételi előkészítő órákon. 


A továbbtanulási lehetőségek alaposabb megismerésében segítségül szolgálhat a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenysége és a novemberben szervezett pályaválasztási szülőértekezletek, ahol a kamarával karöltve a Soproni Szakképzési Centrum és a Soproni Tankerületi Központ együttesen segíti a pályaválasztást.

Kapcsolódó cikkek