Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Országos tanévnyitó
Az új erdészeti szimulátorok közül az egyik a soproni iskolába került, amelyet megtekintett dr. Nagy István (j) agrárminiszter is. Fotó: Griechisch Tamás

Népszerűbb az agrárszakképzés, több elsős kezdi a tanévet

Országos tanévnyitó

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

Dr. Nagy István mezőgazdasági miniszter hétfőn Sopronban nyitotta meg az agrárszakképzésben részt vevő intézmények tanévét. A tárcavezető hangsúlyozta: jelenléti oktatás lesz szeptembertől.

– Nagy öröm számunkra, hogy Sopron, illetve az idén 135 éves Roth Gyula szakképző iskola ad otthont az agrárszakképző intézmények országos tanévnyitójának – hangsúlyozta Sztojkáné Bodor Ildikó, az intézmény vezetője.

Hoczek László, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója kiemelte: az a cél, hogy a diákok az oktatási idő alatt a gyakorlati idejüket a gazdálkodóknál töltsék el. Így az iskola elvégzése után a szakmai ismeretek mellett kellő tapasztalattal is rendelkeznek.

– Jól döntenek a fiatalok, ha városunkat választják a továbbtanulásuk helyszínéül – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester. – Sopron iskolaváros, a kultúra városa, a bor városa. Az idei esztendő különösen fontos, hiszen 1921-ben volt az a népszavazás, amely eredményeként a város és a környező nyolc település lakói úgy döntöttek, hogy magyarok maradnak. Sopron a szabadság városa is, ugyanis az 1989-es páneurópai piknik és határáttörés eseményei ütötték ki az első téglát a berlini falból.

A 2021–2022-es tanévet a Liszt Ferenc Kulturális Központban tartott ünnepségen dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. – Jelenléti oktatás lesz szeptembertől – hangsúlyozta a tárcavezető. – A mezőgazdaság, illetve az ágazatban dolgozók megbecsültsége a koronavírus-járvány ideje alatt tovább nőtt. Ezt bizonyítja az is, hogy idén ősztől tíz százalékkal több elsős kezdheti meg tanulmányait az öt szakképzési centrum ötvenöt tagintézményének valamelyikében. A Roth szakképzőbe szeptembertől 91 első osztályos jár, az iskolában összesen 400 diák tanul. Az ő szakképzésüket is segíti az a három új erdészeti szimulátor, amelyből egy Sopronba is került.

A tanévnyitó után írta alá prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora és az öt centrum főigazgatója az Erdészeti Tudásközpont megalapításáról szóló dokumentumot. Az új központtal segítik a képzések összehangolását. 

Kapcsolódó cikkek