Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Országos fáys siker
A Fáy-iskola Überraschung nevű csapata – Benke Norbert, Mikó Vivien, Molnár Laura és Horváth Nóra Fotó: Németh Péter

Országos fáys siker

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Második helyezést ért el a Fáy csapata a STAT WARS elnevezésű országos statisztikai vetélkedőn. A négy diák rengeteget készült a megmérettetésre, amelyen 150 induló csapat közül sikerült dobogós helyre kerülniük.

A Központi Statisztikai Hivatal 2013 óta rendezi meg középiskolás diákoknak szóló statisztikai vetélkedőjét. A csapatok minden évben más-más témában mérik össze elméleti tudásukat és gyakorlati ügyességüket: az idei háromfordulós verseny a „Mindennapi statisztikák” témakörét járta körül. Az első két fordulóban e-mailben kapott feladatokat kellett a nevezőknek megoldaniuk. Az eredmények összesítése alapján a 9–10. évfolyamosok közül 10 csapat, a 11. és magasabb évfolyamosok közül 6 csapat jutott a budapesti országos döntőbe. A Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnáziumának 10.k osztályos csapata nem kisebb sikert könyvelhet el, mint a dobogós második helyet. 

– A döntőn tíz állomáson tíz feladatot kellett megoldanunk, melyekre 8–8 percünk volt, a helyszínekre pedig térkép alapján, egy másik csapat kísérőtanárával 2 perc alatt kellett eljutnunk – mesélték az Überraschung nevű fáys csapat tagjai, Benke Norbert, Horváth Nóra, Mikó Vivien és Molnár Laura. – Az STKH dolgozói vártak minket az egyes állomásokon. Kedvesek, figyelmesek és segítőkészek voltak mindannyian.

A változatos feladatok között volt activity, szabadulószoba, keresztrejtvény, egy négyfős család költségvetésének a megtervezése, sőt még a Hosszú Katinka úszóversenyeiről készült diagramra vonatkozó kérdésekkel is találkozhattak a résztvevők. Miután mind a tíz állomáson túljutottak, írniuk kellett egy haikut (japán versforma)minél több statisztikai kifejezés felhasználásával.

– Tudtuk, hogy jól teljesítettünk, mivel remekül össze tudtunk dolgozni, és a legtöbb állomáson a rendelkezésünkre álló 8 percből még másfél–két percünk meg is maradt – tették hozzá az összeszokott csapat tagjai. – A második helyezésen viszont meglepődtünk, arra pedig főként nem számítottunk, hogy – az első helyezettel együtt – továbbjutunk a nemzetközi döntőre.

A következő feladat egy videó elkészítése lesz megadott témában, amit majd Luxemburgban értékel a zsűri, a győztesek pedig Budapesten vehetik át a díjakat.

Kapcsolódó cikkek