Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Online készülnek az érettségire
Hanzséros Róbert a Széchenyi István Gimnázium 12/C osztályos diákja is otthon tanul az érettségire Fotó: Griechisch Tamás

A megmérettetés követelményei nem változtak, a tanulást folytatni kell

Online készülnek az érettségire

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Mindegyik diákot kihívások elé állítja a távoktatás, ám a legnehezebb az érettségi előtt állók helyzete. A szakemberek szerint a követelmények nem változtak, ezért a felkészülést a fiataloknak folytatni kell.

Tadics Viktória és Hanzséros Róbert a Széchenyi István Gimnázium 12/C osztályának a tanulói. Viki nehezebben kezeli a kialakult helyzetet: – Már jó ideje elképzeltük, hogy milyen szép lesz a ballagás, amikor tanárainkkal, osztálytársainkkal búcsút mondunk a középiskolás éveinknek, előtte szerenádon köszönjük meg az elmúlt éveket tanárainknak, és a banketten elbúcsúzunk egymástól – mesélte Viki. – Egyszerűen úgy érzem: nem lesz lezárva egy korszak méltó módon az életünkben. Mindent bizonytalannak érzek. Mivel még nem született döntés arról, hogy hogyan is zajlik majd az idei érettségi, ezért nem tudjuk, hogy az a hasznos, ha minden nap feszített tempóban tanulunk, hogy májusra még teljesebb legyen a tudásunk, vagy jelenleg engedhetünk egy kicsit a gyeplőn.

Viki gazdasági irányban szeretne továbbtanulni, több egyetemet is megjelölt a jelentkezési lapján. Osztálytársaival online tartja a kapcsolatot, a közösségi portálon zárt csoport segítségével osztják meg egymással az információkat. Hanzséros Róbert lazábban kezeli a kialakult helyzetet:

– Úgy látom, a lányokat jobban megviseli, hogy az érettségihez kapcsolódó „szertartások”, a ballagás, az azt követő családi ebéd, a szerenád és a bankett minden bizonnyal elmarad – mutatott rá a széchenyis diák. – Szerintem meg mindenképpen tartunk majd a járvány elmúltával pótballagást és pótszerenádot is. Éppen ettől lesz különlegesebb a mi évfolyamunk végzése, mert ilyenre még nem volt példa.

Róbert két irányba szeretne elindulni az érettségi után. Egyrészt jelentkezett kereskedelmi és marketing szakirányú egyetemre, másrészt szeretné az énektudását a Kőbányai Zenei Stúdióban fejleszteni. Mint mesélte: szerencséje van, hogy az éneklés a hobbija, ez amolyan menekülőforrás számára. Lelkileg sokat ad a bezártság közepén, hogy szabadon gyakorolhat.

Az érettségivel kapcsolatban ma még számtalan kérdés felmerül. – Az országos veszélyhelyzetben az érettségi korrekt, minden szempontot figyelembe vevő megszervezése az egyik legnagyobb kihívás, amelyen az oktatási akciócsoport dolgozik – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. – Több forgatókönyv is készül, ezek között döntést hozni és a megfelelő ütemezést kiválasztani elsősorban a járványügyi helyzet alapján lehetséges. Mivel még több mint egy hónap van hátra az érettségi hagyományos kezdési időpontjáig, a járványügyi kérdésekben azonban nem látnak előre egy hónapot, az érintettek türelmét kérjük. Mivel az érettségi követelmények nem változtak, a felkészülést a diákoknak folytatni kell.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.