Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyáron egyedül otthon
Fontos, hogy a szülők arra ösztönözzék a gyerekeket, hogy minél több időt töltsenek a szabadban Fotó: illusztráció

A vakáció alatt a játék mellett feladatokat is adjunk a gyerekeknek!

Nyáron egyedül otthon

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

Kitört a vakáció, ami ismét nehézségek elé állítja a szülőket. A digitális oktatás alatt, aki tehette, otthon maradt, mostanra azonban elfogytak a szabadságok, lejárt a home office, a gyerekek egy része pedig egyedül tölti a nyári napokat. De mit csináljon?

Dr. Pásztor Enikő, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának adjunktusa pedagógusként és gyakorló szülőként is látja a problémát. – Még ebben a rendkívüli tanévben is, amikor a gyerekek nem találkozhattak egymással és tanáraikkal, a vakáció első napjaiban fellélegezhetnek és élvezhetik, hogy eljött a pihenés ideje. Ugyanakkor nem tartanám okos dolognak, ha egész nap csak az ágyban heverésznének és filmeket néznének.

– A szülők törekedjenek arra, hogy a gyerekeknek a nyári szünet alatt is legyen napirendjük – hangsúlyozta dr. Pásztor Enikő. – Tanácsolom, hogy minden este beszéljék meg közösen, hogy másnap mi történjen. Fontos, hogy a határokat kijelöljük, ugyanis ezek biztonságot adnak. A fő hangsúly most a feltöltődésen van, ami alatt sok mindent értünk.

A feltöltődés egyik alapvető ága minden korosztálynál a játék. De mivel játsszon otthon a gyermek? – Manapság sajnos egyre inkább a telefonokon, tableteken elérhető játékokat választják – tette hozzá a szakember, aki a Benedek-karon játékpedagógiát is tanít. – Ezek között vannak kifejezetten jók is, de nem szabad hagyni, hogy csak ezek jelentsék a játékot, és persze az sem mindegy, meddig. Ösztönözzék a szülők a lurkókat arra, hogy minél több időt töltsenek a szabadban! Olyan városban élünk, ahol parkok, játszóterek teszik vonzóvá a szabadban tartózkodást. Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy az osztálytársak nagyon keveset találkoznak. Most, a vakáció elején határozzuk el, hogy másképp lesz! A szülők is összebeszélhetnek, hogy melyik nap, kinél legyenek a gyerekek. Ha többen összeverődnek, jöhetnek olyan klasszikus játékok, mint a számháború vagy a kincskeresés.

A szórakozás mellett fontos a játékos tanulás is, persze nem a tankönyv mellett. Adjunk a gyerekeknek olyan feladatokat, amelyek által ügyesebbek, magabiztosabbak, „életképesebbek” lesznek: például küldjük el őket postára, bízzunk rájuk kisebb ügyintézéseket, tervezzék meg az internet segítségével a nyaralás útvonalát, gyűjtsék ki a látnivalókat! Olyan feladatokat találjunk ki nekik, aminek a végrehajtása játékos és közben fejlődik a problémamegoldó képességük.

Kapcsolódó cikkek