Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Misi történelmet írt
– Sokat készültem a versenyre megadott könyvek és videók alapján – mesélte Bodnár Mihály. Fotó: Filep István

A nyolcadikos diákot érdekli a matematika, fizika, biológia is

Misi történelmet írt

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az általános iskolás korosztály legrangosabb megmérettetése, az országos történelmi verseny történetében még soha nem fordult elő, hogy egy tanuló kétszer is nyert volna. Eddig! Most a széchenyis Bodnár Mihálynak sikerült.

Bodnár Mihály a Soproni Széchenyi István Gimnázium 8.A (természettudományi) osztályába jár. Kiskora óta érdekli a történelem, de ez csak egy a kedvencei közül: szereti a matekot és „bizonyos szinten” a fizikát, biológiát is. A tavalyi győzelem után nem kisebb feladat várt rá a megmérettetésen, mint a címvédés.

– Sokat készültem a versenyre megadott könyvek és videók alapján – mesélte a rendkívül értelmes fiú. – A világtörténelmi rész Róma alapításától a középkor végéig tartott, a magyar történelmet pedig a kezdetektől az Árpád-ház kihalásáig kellett átnéznünk. Az első két írásbeli forduló az iskolában zajlott és változatos feladatokat tartalmazott.

A kétnapos döntőt Szombathelyen, a Savaria Kutató Központban rendezték. Misit elkísérte a felkészítő tanára, Horváth Violetta is. Első nap volt az írásbeli, ahol az addigiakhoz hasonló feladatlap mellett esszét is írtak a résztvevők II. István állam- és egyházszervező tevékenységéről.


– Másfél óra volt a teljes írásbelire, az esszének pedig egy A4-es oldalon el kellett férnie – folytatta a fiatalember. – Kapkodva írtam, de még így is épphogy befejeztem. A szóbelin választhattunk egy tételt, melynek a kidolgozására fél órát, az elmondására 10 percet kaptunk. Ezután következtek a zsűri kérdései.

Misi megint csak óriási teljesítményt nyújtott, amikor néhány percbe belesűrítette IV. Béla uralkodását, a tatárjárás Magyarországra gyakorolt hatását, V. István, IV. László és III. András tevékenységét, feleletét pedig az Árpád-házról szóló összegzéssel zárta.

– Az írásbeli után nem gondoltam, hogy van esélyem a győzelemre, de a szóbeli után már éreztem, hogy jól sikerült – tette hozzá mosolyogva. – Az első helyezés mégis óriási meglepetés volt.

Bodnár Mihály Nagycenken él a szüleivel és három lánytestvérével. Egyelőre úgy gondolja, hogy egy közgazdász szakot mindenképp el fog végezni az egyetemen, később pedig valószínűleg gépészmérnök lesz. 

Kapcsolódó cikkek