Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Konzervatóriumba készül
Oszvald Johanna hét évig járt a zeneiskolába, és elhatározta, hogy fuvolaművész lesz Fotó: Griechisch Tamás

Konzervatóriumba készül

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Ezen a héten kezdi meg tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban Oszvald Johanna. Az ifjú hölgy már teljes gőzzel budapesti életére és fuvolaművész pályájára koncentrál.

Hanna nagycsaládban nőtt fel: két nővérével szinte mindent meg tud beszélni, öccsét pedig közösen pátyolgatják. Édesapjuk az egyetemen tanít, édesanyjuk a Hunyadiban ének-zene–német szakos tanár, aki sokáig fuvolázott. A lány az ő hangszerén tanult meg játszani, viszont nem tőle, hanem Jacsó Erikától kapott kedvet a fuvolázáshoz. Erika néni még az általános iskolában előadást tartott az osztálynak, és felfedezte, hogy a lánynak „jó szája” lenne a fúvós hangszerhez. Hanna hét évig járt a zeneiskolába, és elhatározta, hogy vagy fuvolaművész lesz, vagy zenekarban fog játszani. 

– Négy éve járok nyaranta egyhetes kurzusokra Hódmezővásárhelyre, ahol a konzi két tanára, Romos Zsolt és Kiss Ágota hatására döntöttem úgy hetedikben, hogy ebben az intézményben szeretném továbbfejleszteni a képességeimet – mesélte Hanna. – A családom, különösen anyukám eleinte nagyon féltett, de aztán belenyugodtak, hogy ez az utam.

A mosolygós lány a Hunyadi általános iskola német szakos osztálya után a Berzsenyi Líceum nyolcosztályos német nemzetiségi képzésére járt. A zene azonban mindennél jobban vonzza: év közben legalább napi másfél–két órát gyakorol, nyáron a rengeteg program miatt természetesen kevesebbet. Tagja egy 13 fős katolikus diákokból álló közösségnek, akikkel hetente egyszer összejönnek, és minden évben együtt táboroznak. Az idei nyár sem telhetett el enélkül. Voltak nyaralni az unokatesókkal, és látogatók is érkeztek hozzájuk. Most azonban már a továbbtanulásra kell koncentrálnia, hiszen új város és teljesen új környezet várja. Izgatottan készül a középiskolás évekre és a kollégiumi élményekre.

Kapcsolódó cikkek