Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Készüljünk az érettségire!
A szakember szerint sokat segíthet, ha a tételekről egy tömör vázlatot is készítenek a tanulás során a diákok Fotó: Soproni Téma-archívum

A tanulásban segíthet, ha a tételeket hangosan is elmondják a diákok

Készüljünk az érettségire!

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Közeledik a közép- és emeltszintű érettségik időszaka, amelyekre a szakember szerint nem csupán a tárgyi tudás megalapozásával érdemes készülni.

– Abban a helyzetben, amikor nagy anyagot kell megtanulni, nagyon fontos, hogy időben nekiálljunk a felkészülésnek, ne pedig az utolsó napokban rohamléptekben – emelte ki Bogdán Zsófia klinikai szakpszichológus. – Egyrészt idő híján lehetetlen vállalkozás az anyag elsajátítása, másrészt a pánikszerű tanulás stresszes lelkiállapotot hoz létre, amely rosszul hat a koncentrációra. Hasznos egy felkészülési tervet készíteni, azaz pontosan beosztani, hogy egy nap alatt hány tételt tanulunk meg, meddig jutunk el az anyagban. Érdemes ezeket úgy tervezni, hogy a végén kellő idő maradjon az ismétlésre. A felkészülési tervbe tanácsos a pihenési időt is ütemezni, ami nem csupán a passzív pihenést jelenti, hanem inkább a sportot, a szabad levegőn való mozgást, mindemellett a megfelelő mennyiségű alvás is nélkülözhetetlen a hatékony tanuláshoz. 

A soproni szakember szerint sokat segíthet, ha a diákok ismernek valamilyen stresszkezelő technikát, ami lehet akár relaxáció, meditáció vagy éppen a tudatos légzés. Mivel nem csupán írásbeli, hanem szóbeli vizsgára is fel kell készülniük a középiskolásoknak, így érdemes a kommunikáció fejlesztésére is hangsúlyt fektetni. Ebben segíthet, ha a tételeket hangosan is elmondják a diákok, akár saját maguknak, akár másnak a környezetükből. Ezzel mélyül a tudás, másrészt fejlődik a kifejezőkészség, illetve a mások előtti szereplés is készségszintűvé válik. Sokat segíthet, ha a tételekről külön egy tömör vázlatot is készítenek a tanulás folyamán, amit majd a szóbelin is leírhatnak, ez segíti majd a vizsgát. A világos, egyértelmű kifejezésmód, az összefüggő beszédmód, a határozottság, a szemkontaktus megtartása a vizsgáztatóval az eredményességhez nagyon fontos. Ennek fejlesztését, valamint a rutin megszerzését a szóbeli feleltetés segíti elő leginkább. A szakember szerint az eredményes felkészüléshez szükséges a megfelelő szülői, baráti támogatás, ami nem azt jelenti, hogy a gyereket folyamatosan tanulásra kell ösztönözni, sokkal inkább bátorítani és bízni benne.

Kapcsolódó cikkek