Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyógyszerészből üzletember
Fábián Márk tíz éve és most – nagyon szereti, amit csinál, ezért elmosódik a határvonal a munka és a szabadidő között.

Tehetségek 10 éve és napjainkban: Bemutatkozik Fábián Márk

Gyógyszerészből üzletember

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Sorozatunkban olyan fiatalok életét követjük nyomon, akiket 10 évvel ezelőtt már bemutattunk újságunkban. Fábián Márk még széchenyis diákként nyerte el a „Magyarország jó tanulója – jó sportolója” címet.

A fiatalember a sikersorozatot később is folytatta. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára iratkozott be. Már az első évfolyamosok számára hagyományosan megrendezett, összetett tanulmányi versenyen első helyen végzett. Felvették a Korányi Frigyes Szakkollégiumba, ahol a szakmai bizottság tagjaként előadásokat, kurzusokat, programokat szervezett. A kezdetektől bekapcsolódott a hallgatói önkormányzat életébe is, harmadévesként kari alelnökké választották, emellett a kitűnő átlagát is sikerült megtartania. Részt vett két, rákellenes szerek kifejlesztésére irányuló kutatási projektben, melyekkel elnyerte a Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciájának és a Korányi Frigyes Tudományos Kollégiumnak az első díját, az országos tudományos diákköri konferencián pedig 2. helyezett lett. Két írása is megjelent tudományos folyóiratokban.

Két hónapig tumor- és molekuláris biológiai kutatást végzett Stockholmban, 2017 nyarán egy konferencián a Cambridge-i Egyetemen adott elő. 2018 nyarán Sanghajba utazott összesen öt hétre. Miután doktorrá avatták, két díjat is elnyert: a Zalai Károly-emlékérmet, melyet minden évfolyamból csupán egy hallgatónak ítélnek oda kutatási eredményeiért, továbbá a Dr. Rácz István Alapítvány díját.

Háromszor kapta meg a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, az Új Nemzeti Kiválóság Programra pedig két alkalommal pályázott sikeresen. Ezután a pályafutása nem várt fordulatot vett: ahelyett, hogy a kutatói utat folytatta volna, jelentkezett a Karolinska Institutet gyógyszeripari vállalkozástannal foglalkozó mesterképzésére.

– Jelenleg Stockholmban élek. Két éve kezdtem el dolgozni egy norvég központú, befektetési alapkezelőnél, ahol azt vizsgálom, hogy melyik gyógyszercégbe érdemes befektetni – mesélte Fábián Márk. – Nagyon tetszik a svéd munkakultúra: a cégek rugalmasak, az emberek pedig közvetlenek. A nálam 30 évvel idősebb főnökeim a kezdetektől partnerként kezelnek, és rendkívül feladatorientáltak: nincs munkaidőm, így szabadon alakíthatom az életemet. Nagyon szeretem, amit csinálok, ezért elmosódik a határvonal a munka és a szabadidő között.

Ráadásul Márk éppen az esküvőjére készül: júliusban elveszi azt a lányt, akivel még a SOTE-n ismerkedett meg…

Kapcsolódó cikkek