Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A Széchenyi hangmérnökei
A Széchenyi-gimnázium végzősei, Koloszár István és Bertalan Kristóf

A Széchenyi hangmérnökei

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Két széchenyis diák önszorgalomból csaknem hat éven keresztül hangosított az összes széchenyis rendezvényen, sőt még az iskolarádiót is ők működtették. A szorgalmas fiatalok már az utódaikat is megtalálták.

Bertalan Kristóf (Kiki) és Koloszár István most érettségiznek a Soproni Széchenyi István Gimnázium 12.A osztályában. A hangosítási feladatokat korábban az egyik portás, Tóth Ernő végezte. Mikor Ernő egy alkalommal szabadságon volt, a tanárok a fiúktól kértek segítséget, ismerve műszaki beállítottságukat. 

– Az alapokat Ernő mutatta meg nekünk, de a legtöbb tapasztalatot saját magunk szereztük az öt és fél év során – mesélte Isti. – A rádiózáshoz szükséges stúdiónkat egy takarítószertárból alakítottuk ki. Támogatókat kerestünk a felújításhoz, a felszerelésekre pedig pályázatokat nyújtottunk be.

Kiki hozzátette: a rádió kezdetben fix adásnapokon sugározott kívánságműsort, hírblokkokat, de ez később megváltozott, jeles események alkalmával, illetve a diákönkormányzat és a vezetőség közleményeinek beolvasásakor tartottak rá igényt. A két fiút bármikor megkereshették az osztályok, ha műsort kellett felvenni, szerkeszteni vagy összevágni. Sokszor este 10–11-ig az iskolában dolgoztak, ha szükség volt rá, a nyári szünet alatt is bementek. Munkájukkal ugyan teljesítették az 50 óra kötelező közösségi szolgálatot, de nem ezért csinálták. Eleinte Csonka László segített nekik, aztán Németh Zoltán csatlakozott hozzájuk, az utolsó évben pedig Göltl Máté és Károlyi Dániel, akik valószínűleg az utódaik is lesznek.

Kristóf az ELTE-re adta be a jelentkezését gazdálkodási és menedzsment alapszakra. Konkrét terve még nincs a jövőre vonatkozóan, annyit tud, hogy a műszaki területek (rádiózás, hangosítás), a rendezvényszervezés és a tömegközlekedési logisztika érdekli. Isti szerint a megfontolt fiú egy élő menetrend, akit nyugodtan felhívhatunk, ha bárhol az országban eltévedünk. A csupa mosoly Isti lelkes mezőgazdász. Traktorok között nőtt fel Peresztegen, és azóta gépészmérnöknek készül. Reméli, felveszik a gödöllői Szent István Egyetemre.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.