Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A számok bűvöletében
Takó István erőssége a matematika és a sakk Fotó: Griechisch Tamás

A számok bűvöletében

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Több szempontból is rosszul érintették a vírus miatt bevezetett korlátozások Takó Istvánt: elmaradt az OKTV országos döntője – ahogy több más matematika- és egy földrajzverseny is, amelyre bejutott.

Takó Istvánnal a Fáy-szakgimnázium egyik tanára, Keszeg Attila szerettette meg a matematikát. A 19 éves fiú rengeteget köszönhet az elkötelezett pedagógusnak, aki időt és energiát nem kímélve foglalkozott vele a tanórákon kívül is.  

– A matek azért is megy annyira jól, mert nincs szükség hozzá magolásra, csak az összefüggéseket kell megérteni – mesélte a fiatalember. – Szívesen sajátítok el új ismereteket, a diákmunkával kapcsolatban pedig voltak már negatív tapasztalataim, ezért is szeretnék inkább továbbtanulni.

A Fáyban István rájött, hogy sem a közgazdaságtan, sem a pénzügyi és statisztikai területek nem állnak közel hozzá, annál inkább a természettudományos tantárgyak. Mégsem bánta meg, hogy ezt az iskolát választotta, ugyanis öt éven keresztül egy kiváló közösség tagja lehetett. Az első két tannyelvű osztály tanulójaként idén végez, és már megvan a felsőfokú „C” típusú komplex nyelvvizsgája angolból. A jelentkezési lapját a győri Széchenyi István Egyetem építőmérnök, mérnökinformatikus és gazdasági informatikus szakjaira adta be.

A fiú másik erős oldala a sakk. – Három–négy éves koromban ültek le velem először sakkozni a szüleim és a nagyszüleim – folytatta István. – Már a Lackner Kristóf Általános Iskolában is indultam városi megmérettetéseken, és többnyire dobogós helyen is végeztem. A versenyzést azóta sem hagytam abba.

A fiú elmondta, lehet, hogy nem illik az eddigiek alapján róla kialakult képünkbe, de szabadidejében a legszívesebben a haverjaival bulizik. Minden városi rendezvényen részt vesznek, ha tehetik. István másik kedvenc időtöltése a kirándulás: gyakran jár a barátaival és a családjával a környező erdőkbe.

Kapcsolódó cikkek