Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A mesélő Széchenyi
A Széchenyi három 10.d-s tanulója: Goda Zsófia, Seher Nikolas és Palotai Fruzsina a nyeremény utalvánnyal Fotó: Griechisch Tamás

A mesélő Széchenyi

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Soproni Széchenyi István Gimnázium 10.d osztálya 400 ezer forintot nyert az „Adj egy ötöst” című pályázaton. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a diákok a Doborjáni EGYMI tanulóinak tartottak foglalkozásokat.

A Salva Vita Alapítvány „Adj egy ötöst” címmel minden évben pályázatot hirdet általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákcsoportok számára. A pályázat célja az, hogy a felnövekvő generáció személyes találkozáson és élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékossággal élő emberekkel.  

– Az állatvilág témája köré szerveződő programunkat a Doborjáni EGYMI 50 fogyatékkal élő tanulójának állítottuk össze – mesélte Kovácsné Bella Irén, a 10.d osztályfőnöke. – Az igazgatónő, Krutzlerné Szarka Tünde rendkívül pozitívan fogadta a megkeresésemet, és segített a feladatok összeállításában.

A gimnazisták először meg akartak ismerkedni a doborjá­nis gyermekekkel, hogy az „élesben való bevetésre” feloldódjanak, így még szeptemberben egy tanórára az intézménybe látogattak. Az első találkozásra a kisdiákok által ismert dalokkal és egy bábelőadással is készültek. Ez végül is annyira jól sikerült, hogy a gyerekek azt kérdezgették, mikor jönnek legközelebb. Október 28-án volt az a négy tanóra, amivel az osztály pályázott. A gimnazisták ismét báb­előadással kezdtek, majd négyfős csapatokat alkotva fejlesztő játékokat vezettek a gyerekeknek. Az alkalom zárását jelentő közös éneket – közkívánatra – többször is meg kellett ismételni.

– A nyári szünetben ötven állatfigurát készítettünk zoknikból a gyerekeknek, melyekbe bármikor belekapaszkodhatnak, ha félnek, vagy ha bajban vannak – mondta Palotai Fruzsina ötletgazda. – Ezekből szabadon választhattak maguknak.

Goda Zsófia elmondta, mindannyian rengeteget tanultak a sérült gyermekekkel töltött időből, így még az első adventi napot is együtt ünnepelték. Mégis óriási meglepetés és büszkeség volt számunkra, hogy a szakmai zsűri a közel 100 pályázó osztályból abba a tizenkettőbe választotta őket, amely négyszázezer forintot nyert. Az összeg egy részét az erdei iskolának ajánlják fel, a többit osztálykirándulásra fordítják. A sérült gyerekek június 13-án az Óz, a csodák csodája című darab előadásával szeretnék a széchenyiseknek a hálájukat kifejezni.

Kapcsolódó cikkek