Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vizet szomjazó tó
A száraz idő miatt kevés a víz a Gida-pataki tóban

Vizet szomjazó tó

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az elmúlt hetek aszályos időjárása miatt meglehetősen kevés a víz a Gida-pataki tározóban. Holdbéli táj, és jól látszanak a földben a repedések – írta olvasónk a szerkesztőségünknek küldött levelében.

Az ügyben megkerestük a tó fenntartóját, a Sopron és Vidéke Horgászegyesületet. Megtudtuk, 2007 nyarán építették ki a tavat, a kissé szélsőségesen viselkedő Gida-patak völgyének zsilippel ellátott kereszttöltésével. Funkciója záportározó, Harka árvízvédelmét szolgálja. Északi irányból, a Lövér kemping felől érkező Gida-patakon kívül egyéb tápláló vízfolyása nincs, lefolyása csak a zsilip túlfolyóján keresztül van. 

A tó vízszintje kiszámíthatóan ingadozó, a zsilip csak a csapadékos időszakokban folyik túl, viszont a nagyon meleg és száraz nyári időszakban akár hatvan–nyolcvan centiméteres apadás is előfordulhat, ilyenkor a patak akár hónapokra ki is száradhat.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...