Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Új kilátó születik a Kecske-hegyen

| Bertha Ágnes | Zöld Sopron

Szakértői vélemény alapján bontásra ítéltetett a Kecske-hegyi kilátó: a faszerkezetek – tartóoszlopok, járószint – elkorhadtak, balesetveszélyessé váltak. A tulajdonos TAEG Zrt. új létesítmény megépítésére pályázik.

A nyár óta drótkerítés mögé rejtőzött a Kecske-hegyi kilátó: a fenntartó Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. bejárás során megállapította, hogy az építmény lépcsői, tartóoszlopai elkorhadtak, ezért lezárta, tiltó táblákkal jelezte a balesetveszélyt, valamint szakértői véleményt kért a működtetéshez. A szakértők felmérése során kiderült, hogy több tartóoszlopot, a lépcsőzetet, szerkezeti elemet cserélni kell a biztonságos használathoz.

– Két lehetőség kínálkozik – tudtuk meg Bánáti Lászlótól, a TAEG Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatójától –: vagy felújítjuk az építményt, és kicseréljük az elkorhadt, feladatát megfelelően ellátni nem tudó elemeket, vagy valamivel több pénzből építünk egy újat. Mivel nemcsak az új tartóoszlopokra és alkatrészekre kell költeni, hanem speciális gépek és szakemberek kellenek a cseréhez, ezért az erdőgazdaság döntése egyértelműen az új építése mellett született meg. Jelenleg pályázati lehetőségeket keresünk az új kilátó megépítéséhez.

1905-ben készült el a Kecske-hegyi kilátó elődje, amely a második világháború alatt összedőlt. A  Tanulmányi Állami Erdőgazdaság 1971–72-ben kilátóépítési programba kezdett, melynek első állomásaként épült meg a Fertőrákos határában álló faszerkezetű létesítmény Rosenstingel Antal tervei alapján. – Az elöregedett építményt folyamatosan karbantartottuk, rendszeresen állagmegóvó festéssel, felületkezeléssel óvtuk, 2013-ban pedig teljesen új járószint és tető is készült rá. Mivel a Kecske-hegy faállománya nem nő magasabbra, nem szükséges a jelenlegi 10 méteres járószintűnél magasabb kilátó építése –  tette hozzá Bánáti László.

A pályázat elbírálása után kezdődhet a kilátó bontása, amely szintén nem lesz egyszerű feladat, főleg a gépek odajuttatása miatt. Addig is a létesítmény körbekerítését megerősítették, az alsó két lépcsőszakaszt levágták, hogy így tartsák távol az illetékteleneket a feljutástól.

Kapcsolódó cikkek

Ültessük ki most a konténeres fenyőt!

Ültessük ki most a konténeres fenyőt!

2022. 01. 12. | Madarász Réka

Ha valaki környezettudatossági vagy egyéb szempontból idén konténeres fenyőfát választott karácsonyra, akkor éppen itt az ideje, hogy kiültesse azt. A növény túlélése nem garantált, ám valószínűbb, ha néhány tanácsot megfogadunk.

Búcsú az ünnepektől

Búcsú az ünnepektől

2022. 01. 12. | Etzl Edgár

Bár hagyományosan vízkeresztkor szokás leszedni a karácsonyfát, bizony vannak családok, ahol az ünnepi dísz még 1–2 héttel, akár hónappal tovább is ott marad a szobában. Írásunkban összegyűjtöttük, hogy hol lehet leadni a fenyőket.