„... mert a világ nem áll meg”
2024. 11. 27. | Laklia-Szilágyi AndreaZamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...
A Sopron Holding Zrt.gőzerővel készül a téli szezonra: a megszokott avargyűjtés mellett gyomlálnak, nyesik a fákat, a hiányzókat pedig pótolják a szakemberek.
A Sopron Holding Zrt. zöldterület-gazdálkodási divíziója az őszi–téli időszakban a kezelésében lévő zöldterületeken – a soproni parkokban, játszótereken, lakótelepeken – folyamatosan összegyűjti a lehullott lombot.
Önjáró gépekkel
– Az avargyűjtést önjáró gépekkel, illetve platós járműre szerelt lombszívóval és kézi lombfújóval végezzük – tudtuk meg Sallay Krisztiántól, a cég divízióvezetőjétől. – Az időjárási viszonyok és az eltérő növényfajok miatt a lombhullás akár 1,5–2 hónapig is elhúzódhat, ezért többször is vissza kell térnünk egy-egy területre.
Meghatározott ütemterv szerint takarítják a város kezelésébe tartozó közutakat is, egy nagy és egy kisebb seprőgéppel távolítják el az utcákról a lehullott leveleket. Az utcaseprők a belváros állandó körzeteit takarítják.
Gyűjtsük a zöldhulladékot!
A hatályban lévő rendeletek szerint a saját ingatlan előtti járdaszakaszokról a lehullott lombot a lakóknak, illetve a tulajdonosoknak kell összegyűjteniük. Ezt (áprilistól november végéig) havonta elszállítja az STKH. Az azonban rendkívül fontos, hogy a zöldhulladékot erre a célra kijelölt zsákokba, illetve a hulladékudvarokban igényelhető barna edényekbe gyűjtsük.
A Sopron Holding az avargyűjtés mellett a város fásításáról is gondoskodik.
Nyolcvan új facsemete
– A kivágott fákat pótoljuk, illetve új helyekre is ültetünk csemetéket. Ősszel összesen 80 facsemetét ültetünk el – folytatta Sallay Krisztián. – Egész évben folyamatosan végzünk faápolási munkálatokat. Jelenleg fanyesési, illetve fakivágási tevékenységet is folytatunk. Megszabadítjuk a fákat a száraz, beteg ágaktól, a kiszáradt, balesetveszélyes egyedeket pedig kivágjuk.
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...