Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szívet-lelket melenget az újbor
Horváth Imre (b) vörösbora kiváló minőségű lett, szép mély színekkel. Magyar Dezső (j) újborai karácsony előtt kerülnek a boltok polcaira. Fotók: Filep István

Akinek sikerült megvédenie a szőlőjét, az remek alapanyagot takaríthatott be

Szívet-lelket melenget az újbor

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Márton-napjához nem csupán a liba fogyasztása kapcsolódik, hanem az újbor kóstolása is. Az ínyencek szívesen kortyolnak az üde, friss nedűből. A soproni borászok úgy látják, idén szívet-lelket melenget majd az újbor.

Kihívásokkal teli év

– A modern borászati technológiák lehetővé teszik, hogy most már majdnem minden fajtából lehet forgalomképes újbort készíteni novemberre, mind a vörösből, mind a fehérből, mind a rozéból – kezdte Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke. – Idén komoly kihívások elé néztek a gazdák, hiszen az időjárás meglehetősen szélsőségesnek bizonyult a szőlő érési időszakában. Egyenetlenül oszlott el a csapadék, ami a gombafertőzés esélyét növelte, mindez jelentős növényvédelmi feladatok elé állította a termelőket.

A szakember szerint, akinek sikerült megvédenie a szőlőjét a károsítóktól, az remek alapanyagot takaríthatott be nyár végén, ősz elején, amelyekből kiváló újborok születtek. A friss nedűk még nem tökéletesen mutatják majd érés utáni „arcukat”, az újdonság hatását, a frissességet kell ezekben a borokban keresni.

Gyümölcsös jegyek

Horváth Imre soproni borász novemberre többfajta kóstolható újborral lepi meg vendégeit. Mint mesélte, újfajta élménnyel találkozhatnak mindazok, akik ilyenkor kortyolnak bele az üde nedűbe, gyümölcsös jegyeket, primőr aromákat fedezhetnek fel az illatos újborban. Vajon mi mindenből készített újbort erre az időszakra? – tettük fel a kérdést a borásznak.

– Nálunk vörösbor lesz kóstolható a napokban – cabernet franc és merlot, illetve már a kékfrankosból készült rozé is megízlelhető. A szélsőséges időjárás miatt nagyon nagy figyelmet fordítottunk az év során a növényvédelemre, szerencsére ez nekünk elég jól sikerült. Összességében azt lehet mondani, hogy a ránk jellemző kékszőlőt nagyon jó mustfokkal szüreteltük, a belőle készült vörösbor kiváló minőségű lett, szép mély színekkel.

Ünnepekre hangolva

– Mint minden gazda, mi is igyekeztünk az év első felében a szeszélyesebb időjáráshoz alkalmazkodni, összességében idén közepes mennyiségű szőlő termett, amelyet viszont a nagyon jó minőség jellemez – összegezte Magyar Dezső borász, a Lővér Pince ügyvezetője. – Már megszoktuk az időjárás kiszámíthatatlanságát, ám nagy kihívást jelent számunkra, hogy az éghajlatváltozással együtt a különböző fajták egyben érnek be, vagyis azt a szüreti munkát, amit korábban másfél–két hónap alatt végeztünk el, most majdnem egy hónap alatt kellett befejeznünk. Mindez kihívást jelent kapacitásban és humán erőforrás tekintetében is.

A Lővér Pince sikerrel vette az akadályokat, így készülhetnek az újborok, ám Magyar Dezső nem törekszik arra, hogy minél hamarabb lehessen kóstolni a friss nedűket. Mint fogalmazott, időt hagynak a boroknak a kiteljesedésre, így decemberben, karácsony előtt jelennek majd meg az újboraik a polcokon: zöld veltelini, chardonnay, egy illatos cuvée és a rozé.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...