Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szánjunk időt a kutyánkra!

Szánjunk időt a kutyánkra!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Ma Magyarországon az emberek 36 százaléka lakik kutyás háztartásban, és a jó hír, hogy nagyon szeretjük is kedvenceinket: a magyarok 87 százaléka elvárja egy felelős gazditól, hogy családtagként tekintsen a kutyájára – derült ki a Cofidis országos reprezentatív kutatásából.

A válaszokból az is látszik, hogy a kutyás háztartások lényegesen gyakoribbak a községekben (49%), mint a városokban (33%), különösen Budapesten (22%). Ennek oka, hogy az emberek még mindig inkább kertes házban tartanak szívesebben kutyát. Mindemellett a megfelelő kutya kiválasztásával és gondoskodással egy lakásban tartott eb is teljes életet élhet. A legmeghatározóbb szempont kedvencünk számára tehát nem a kertben tartás, hanem például saját életkorunk, életmódunk és mindennapi szokásaink, amelyek jelentős kihatással vannak a háziállat életére és jóllétére.

– Bár sokan várják el egy gazdától, hogy felelősséggel gondoskodjon a kutyájáról, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a magyar társadalomnak még van hova fejlődnie a nyugati, de még a fejlődő közép-európai országokhoz képest is – mondta el Wieden Krisztina, a Hangya Közösség képviselője, állatvédő. – A kutyák többsége genetikailag munkakutya, tehát igényli, hogy foglalkozzanak vele, fárasszák le. A legtöbb problémás kutya viselkedése (túlzottan és gyakran ugat, ugrál, odakap, szökik) pontosan ebből adódik, és ez a leggyakoribb ok, ami miatt megválnak tőle. Holott kisebb belefektetett munkával könnyen lehetne a helyzetet orvosolni.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...