Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sérült madarakat ment
Bodnár Ágota négy éve foglalkozik sérült madarak megmentésével Fotó: Pluzsik Tamás

Sérült madarakat ment

| Pluzsik Tamás | Zöld Sopron

Beteg, sérült madarakat gyógyít Bodnár Ágota. A soproni nő családi házuk kertjében több röpdét is kialakított, ahol megerősödnek a madarak, mielőtt szabadon engedi őket.

Ahogy beléptem a Ferenczy János utcában lévő családi ház alsó szintjére, egy pillanatra úgy éreztem, mintha az állatkert madárházában lennék. Illetve mégsem, mert nem vidám madárcsiripelés fogadott, hanem csend, mint egy kórteremben. Talán jó is a kifejezés, hisz Bodnár Ágota beteg, sérült, bajba jutott állatokat, elsősorban madarakat ment és gyógyít.  

– Szüleimnek köszönhetően mindig is szerettem az állatokat – mesélte Ágota. – Az első madaram egy hullámos papagáj volt, 15 évig élt, így vele nőttem föl. Most is van egy nimfapapagájom.

A fiatal nő nyitott szemmel jár az utcán, gyakran bukkan sérült, bajba jutott madarakra. Négy évvel ezelőtt egy fészkéből kiesett kis verébfióka megmentésével „indult” madármentő ténykedése. – Közeledik a tavasz, amikor rendkívül gyakori, hogy kiesnek a fészekből a fiókák, vagy éppen a rigók maguktól kiugranak. A madarak rendkívül stresszesek, különösen egy baleset után, amikor például nekirepülnek egy ablaknak. Ilyenkor azzal teszünk a legjobbat, ha egy órára berakjuk őket egy sötét dobozba, ahol megnyugodnak, és utána vidáman elrepülnek. A fészekből kiesett kis fiókát, ha az nem sérült, legjobb, ha ott hagyjuk, vagy esetleg föltesszük egy védett helyre.

Bodnár Ágota kiváló kapcsolatot ápol a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakembereivel, folyamatosan képezi magát, nemcsak szakkönyvekből, hanem több alkalommal is részt vett dr. Déri János állatorvosnak, a Hortobágyi Madárkórház vezetőjének elméleti és gyakorlati oktatásain. A családi ház kertjében több röpdéje is van Ágotának, a „kórteremből” ide kerülnek a kis betegek, hogy innen aztán egy idő után útjára engedje őket. A gyógyult madarak közül nagyon sok visszajár a Bodnár ház kertjébe.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...