Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne vigyük túlzásba a fűnyírást!
Fotóillusztráció: Filep István

Ne vigyük túlzásba a fűnyírást!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Sok férfi számára jelent majd örömhírt, hogy a túl gyakori fűnyírás nem tesz jót sem a gyepnek, sem pedig az élővilágnak. A szakember szerint évi 4–5 alkalom lenne az ideális.

A fűnyírás gyakorisága iránti igény egyéni: függ attól, hogy ki, mit tűr el, mit tart szépnek, továbbá attól is, hogy milyen a gyep típusa. Az angolpázsit a mi éghajlati viszonyaink között nehezen fenntartható: mivel az alapját nem a tarackoló fűfajok adják, könnyebben felszakad, tároló gyökérzet híján rosszabbul alkalmazkodik a szárazabb időjárási viszonyokhoz is. Éppen ezért a legjobb a sportkeverék, amit még focicipővel sem tud a gyerek kifordítani.

– Füvet nyírni bármikor lehet, kivéve hosszan tartó forróságban, mert ilyenkor a fű megperzselődhet – tudtuk meg dr. Tuba Katalintól, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docensétől. – Nem mindegy, hogy a fűnyíró részt milyen magasra állítjuk, ha ugyanis túl mélyre, átvághatjuk a növények növekedési zónáját, továbbá megnő a fű megperzselődésének veszélye is. A túl magas fű pedig sokak szemét zavarja.

Hogy milyen gyakorisággal ajánlott füvet nyírni? – a vélemények megoszlanak.

– A fűfélék vegetációs időszaka hat–hét hónapig tart, az emberek pedig átlagosan kéthetente nyírják a füvet, ez összesen évi legalább 12 alkalom. Én ezt rendkívül soknak tartom – folytatta a kertészmérnök. – Ha ezt 4–5-re szorítanánk vissza, még akkor sem lennének rendezetlenek a kertek. A gyakori fűnyírás egyik hátránya, hogy nem lesz hosszú életű a gyep, a másik pedig, hogy megtizedeli a talajközelben élő állatokat. A szöcskéken, tücskökön, sáskákon, pókokon kívül vannak a fűben olyan növényfajok, amelyek nem bírják a gyakori vágást, például a kékperje. Ritkább nyírás esetén a gyep sokkal fajgazdagabb lenne.

Az is gyakran képezi vita tárgyát, hogy a fűnyesedéket ott lehet-e hagyni. A szakember véleménye az, hogy a gereblyézés nemcsak karcsúsít, hanem meg is szellőzteti a gyepet. Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy a pázsit befülled, ami idővel szintén a pusztulásához vezet. Ha nem is az egész kertet őrizzük meg természetes szépségében, legalább hagyhatunk olyan részeket, ahol százszorszépben, szarkalábban vagy pipacsban is gyönyörködhetünk.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...