Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Milyen fenyőt válasszunk?
A túltermelés miatt a fenyőfák ára nem emelkedett az idén. Fotóillusztráció: Soproni Téma-archívum

Famustra: Évek óta a legnépszerűbb a nordmann jegenyefenyő

Milyen fenyőt válasszunk?

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A műfenyők térhódítása nem kedvez a fenyőárusoknak, ám még mindig rengetegen vannak, akik ragaszkodnak az utánozhatatlan illatú és hangulatú, „valódi” karácsonyfához.

A termelők azt tapasztalják, hogy az eladott fenyők száma évről évre csökken, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az üzletekben egyre élethűbb, műanyagból készült fákat lehet kapni. Ezek ugyan a nyomába sem érnek az eredetieknek, de számos előnyük van: nem hullanak, csak egyszer kell megvásárolni őket, sőt ma már a fenyőillat előidézésére is léteznek megoldások. A túltermelés miatt a fenyőfák ára nem emelkedett az idén.

– Évek óta a legnépszerűbb a nordmann jegenyefenyő, amit azért is kedvelnek, mert nagyon formás, a színe pedig gyönyörű mélyzöld. Sokáig megtartja a levelét, ami ráadásul nem szúrós, hanem kifejezetten kellemes tapintású – tudtuk meg Kővári Zsolttól, az egyik fenyőfákat is árusító soproni üzlet tulajdonosától. – Árban csak ezután következik az ezüstfenyő, melynek az alakja többnyire ugyancsak szabályos. Hátránya viszont, hogy gyorsabban hullatja a levelét, és hajlamos „berozsdásodni” a tövénél.

Néhány évtizeddel ezelőtt a lucfenyőn kívül nem létezett más karácsonyfa. Nem véletlenül mondják róla, hogy utánozhatatlan gyantaillata a boldog békeidők ünnepeit idézi. Azért is szorult háttérbe az ezüstfenyő, majd a nordmann „színrelépése” után, mert gyorsan lehullik, így olyanoknak érdemes választaniuk, akik nem szeretnek hetekig gyönyörködni a fájukban. Kapható még a piacon colorado fenyő is a maga sajátos citrusos–narancsos illatával, melynek valamivel gyengébbek az ágai, mint a nordmannak, a levelei viszont sűrűek és hosszúak. Az ára ennek a legborsosabb.

– Mivel a karácsonyfák céljára termesztett fenyőket már november végén, december elején kivágják, nem kell az utolsó pillanatig várnunk a beszerzésükkel – ajánlotta Kővári Zsolt. – Ha szeretnénk, hogy üde maradjon a fenyőnk, a legjobb, ha vízben tároljuk. Az sem rossz megoldás, ha egy árnyékos helyet keresünk neki a kertben.

A feldíszítés előtt néhány órával érdemes bevinnünk a fát a lakásba, hogy átvegye annak hőmérsékletét, így az ágai nem fognak lekonyulni a díszek súlyától.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...