Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megduzzadt rügyek
Horváth Attiláné, a Roth Gyula-szakgimnázium Lippai-telephelyének tanára mutatja a zöldség­palántákat, amelyek a fóliasátorban várják a jó időt Fotó: sopronmedia.hu

Tavasz elején: fagykárok a gyümölcsösökben

Megduzzadt rügyek

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A januári enyhe időjárásban a természet elkezdett magához térni – a február azonban sajnos nem várt fordulatot hozott.

Hideg levegő zúdult be hazánkba, a hőmérő higanyszála sokszor -10 Celsius-fok alá csúszott. Sokakban felmerül a kérdés: milyen hatással volt ez a gyümölcsökre és a zöldségekre? A szakértő szerint a helyzet bizonyos növényeknél sajnos meglehetősen drámai.


A zöldségekkel kapcsolatban nincs különösebb aggódnivalónk – ezek nem tudtak elfagyni, ugyanis a nagy részüket fóliasátorban nevelik, amíg az időjárás nem teszi lehetővé a kiültetésüket – mondta Horváth Attiláné, a Roth Gyula-szakgimnázium Lippai-telephelyének tanára. – Az érzékeny, melegigényes zöldségpalántákat az üvegházon belül még fátyolfóliával is óvjuk a hideg ellen. A különös gondoskodásra leginkább a paprikapalántáknak és a paradicsomnak van szüksége.


A gyümölcsökkel azonban egészen más a helyzet – bizonyos fajták a januári jó idő miatt viszonylag hamar abbahagyták a mély nyugalmukat, elkezdődött bennük egyfajta keringés, amelynek következtében a rügyek megduzzadtak. Ezek roppant mód megsínylették a február végi, március eleji kemény téli időszakot. – A később virágzó növények nem szenvedtek fagykárt, viszont azokat, amelyek korábban bontják szirmaikat, sajnos megviselte a zord időjárás – ismertette a szomorkás helyzetet Horváth Attiláné. – A tavasz elejébe is belemaró fagyokat a barackfák sínylették meg a legjobban – a kajszibaracknál a vizsgált területen a rügyek 80–90 százaléka károsult –, de a szeszélyes időjárás a szőlőben is okozott károkat. Utóbbiban nem nagymértékű az elfagyás mértéke.
(sopronmedia.hu)

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...