Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Madáretetés szakszerűen
Madárodú a soproni botanikus kertben. Fotó: Filep István

Madáretetés szakszerűen

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A tél közeledtével sokaknak eszükbe jutnak itthon maradt madaraink, és szívesen gondoskodnak az etetésükről–itatásukról. A szakembert kérdeztük arról, hogy mire ügyeljünk.

– A legegyszerűbb, ha napraforgómaggal etetjük a madarakat. Ezt a bevásárlóközpontokban is meg lehet vásárolni, de gazdaságosabb, ha magunk szárítunk napraforgót, vagy gazdaboltokban szerezzük be. Ez vonzza majd a magevő madarakat, például a pintyféléket vagy a cinegéket – javasolta Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztályának osztályvezetője. – Madáretetőnek bármi felhasználható, ami a kirakott eleséget a széltől és az esőtől megvédi.

A madáretető funkciója az, hogy a beleszálló madár fel tudja csípni belőle a táplálékot, majd tovaszálljon. Semmiképp nem összekeverendő a madárodúval! Mivel a madár az eleséget nem az etetőben fogyasztja el, érdemes odafigyelnünk arra, hogy a közelében legyen egy bokor, ahol el tud rejtőzni.

– Arra is ügyeljünk, hogy a madarak legnagyobb ellensége, a macska ne tudjon hozzáférni az etetőhöz – folytatta a szakember. – A madarakat semmiképpen ne etessük kelt tésztával, mert attól elpusztulhatnak. A nem sós szalonnabőrt vagy a vasárnapi ebédből megmaradt zöldségeket viszont kitehetjük nekik. Aki hosszú távon gondolkodik, telepíthet olyan cserje- és fafajokat is, amelyeknek fogyasztható a termésük, például berkenyét vagy cseresznyét.

A tavalyihoz hasonló csapadékszegény nyarakon a madarak itatásáról is érdemes gondoskodnunk. Az itató szintén lehet bármi, az viszont lényeges, hogy legyen egy olyan része, amire a madárka rá tud szállni, és ahonnan el tudja érni a vizet.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...