Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyenek színek a kertben!
Szezonális virágokkal is sok színt vihetünk a kertünkbe. Fotó: Filep István

Dr. Tuba Katalin: Mindenkinek azt javaslom, hogy bátran kísérletezzen

Legyenek színek a kertben!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az őszről a legtöbb embernek az elmúlás jut eszébe. A fák lehullatják lombjukat, a természet pihenni készül. Ám az elmúlásnak nem kell szomorúnak lennie, a fáradt falevelek egyhangúságát színes növények tehetik izgalmasabbá.

A kertépítőknek – a közterületek és magánkertek funkciójától függően – arra is kell figyelniük, hogy egy kertnek vagy parknak mikor kell a legjobban mutatnia. Ebből a szempontból a saját kertünk a legnehezebb feladat, hiszen annak az év 365 napján örömet kell szereznie. A legjobb, ha mindig találunk benne felfedeznivalót.

– A kertekben mindig vannak állandó elemek, például a fák vagy a bokrok, így ezek lombja, a termései, a vesszői és a virágai azok, amelyekkel színt tudunk csempészni az összképbe – kezdte dr. Tuba Katalin, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docense. – Ősszel ugyan a földszínek dominálnak, de ezekhez nem kell feltétlenül ragaszkodnunk. Feldobhatjuk például fehérrel, sárgával, lilával vagy rózsaszínnel. Szépen színez például a som piros vagy sárga vesszőjével és különleges kérgével; a kökény, a csipkebokor, a rózsák, a tűztövis és az iszalag termése. Remek választás a hortenzia is, melynek fellevelei az év során három színt is előcsalogatnak. Ugyancsak gyönyörű a babérmeggy kék, a hóbogyó hófehér és a kecskerágó fukszia–narancssárga színű, különleges alakú termése, az utóbbi ráadásul még nagyon hálás növény is.

– Az áttelelő lombúak mindig zöldek maradnak, ám melléjük új színeket is behozhatunk a kertbe a színes levelű japán kecskerágóval, a juharokkal, illetve az ecetfákkal – folytatta a kertészmérnök. – Egyre jobban bírja az itteni klímát a Clerodendrum (végzetfa) is, ami hosszú virágzásával, késő ősszel pedig sötétkék–piros termésével díszít. Mindenkinek azt javaslom, hogy bátran kísérletezzen, hiszen csak azt tudjuk igazán élvezni, amit mi magunk hozunk létre. Akár még a zöldségek is díszíthetnek ősszel: gondoljunk csak a lilakáposzta, a mángold, a padlizsán, a kelkáposzta, a paradicsom, a sütőtök és a dísztökök vagy a piros levelű díszsóska gyönyörű árnyalataira!

Üde színfolt lehet a kertünkben a krizantém, az árvácska, a karácsonyra nyíló hunyor és a csillagvirág is. Ahogy egy hosszú, tartalmas emberi életút is színes, a természet búcsúja is lehet az. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...