Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen virágos az Ön ablaka is!

Legyen virágos az Ön ablaka is!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A lakásunkban tartott növények a dekorációs céloknál sokkal fontosabb szerepet töltenek be, hiszen csökkentik a levegőben lévő káros anyagok mennyiségét, emellett a kedélyünkre is jó hatást gyakorolnak.

Az otthonunkban lévő színek befolyásolják a hangulatunkat és a viselkedésünket. A biztonságot szimbolizáló zöld nyugtatóan hat az idegrendszerünkre. Mivel ezt a színt a természethez kötjük, elegendő egy pillantást vetnünk az ablakon keresztül a szabadba ahhoz, hogy ellazuljunk. Nem véletlen, hogy a kórházakban is zöld a műtéteket végző orvosok köpenye, sapkája és maszkja. Miért ne vennénk körbe magunkat minél több zöld növénnyel a lakásunkban is?

– A növények másik előnye, hogy javítják a lakásunkban a levegő paramétereit – tudtuk meg dr. Tuba Katalintól, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docensétől. – Emelik a páratartalmat, hatékonyan biztosítják az oxigén és a szén-dioxid egyensúlyát. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a növények oxigéntermelése pótolná a szellőztetést. A szobanövények ugyanakkor lekötik a port, és csökkentik az elektroszmogot. Különösen alkalmas erre a célra a zöldike, a pletyka (Tradescantia) vagy a vitorlavirág, melyeket érdemes az elektromos eszközök közelében tartanunk.

A megfelelő szobanövények kiválasztásával jó közérzetet is teremthetünk magunknak, így például a citrom- és a narancsfák javítják a hangulatot. A fikusz elősegíti a koncentrációt és tisztítja a levegőt, jól szűri a cigarettafüstöt. Az aloe vera kiváló eszköz a seb- és égési sérülések gyógyulásának felgyorsítására. A páfrányok felfogják a méreganyagokat a levegőből.

– Óriási sikerélményt jelenthet, ha megtanulunk gondoskodni a szobanövényeinkről. Megtapasztalhatjuk, hogy más élőlényeknek a mieinktől eltérő igényei lehetnek – folytatta a kertészmérnök. – Növényeket sokkal gyakrabban adhatnánk ajándékba is, hiszen egy virág maradandó, hosszú távú emlék, ami szorosabbá teheti a kapcsolatot az adó és a kapó fél között.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...