Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ki a falkavezér?

Ki a falkavezér?

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Olyannyira szeszélyessé vált több örökbefogadott kutya az elkényeztetése miatt, hogy az állatvédőknek trénert kellett segítségül hívniuk. Ezért az önkéntesek szigorítottak az örökbefogadás feltételein.

A Soproni Állat- és Természetvédők Egyesületének tagjai kiemelték: minden örökbeadás esetén jó családokhoz kerülnek a kutyák, hiszen többször ellenőrzik, hogy az adott körülmények ideálisak-e az ebnek. Azonban az új gazdák közül sokan túlzottan sajnálják a kutyákat a sorsuk miatt, ezért elkényeztetik azokat. Az állandó szeretgetést az ebek kihasználják vagy félreértelmezik, és szabályok hiányában előbb-utóbb átveszik a falkavezér szerepet, így elkezdhetnek agresszívan viselkedni más kutyákkal, sőt, akár az emberekkel szemben is. A szakemberek az ilyen esetek elkerülése érdekében elhatározták, hogy minden indokolt esetben kötelezővé teszik a kutyaiskolát az örökbeadott jószág számára. Az állatvédő szervezet idén eddig 51 kutyát helyezett el családnál, ezért széles körű tapasztalata van az ideális kutya–gazda kapcsolat kialakításának feltételeiről.

A Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete a soproniallatvedok@gmail.com címen várja azok jelentkezését, akik szeretnének örökbe fogadni egy kutyát.

A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület is alaposan jár el örökbeadáskor. Részletes bemutatkozólevelet kér, amely után környezettanulmányt végez, és örökbefogadási szerződést is köt – kölykök esetében ivartalanítási kötelezettséggel. Albérletbe, kizárólag kinti tartásra, telephelyre, vadászatra, láncra, illetve kennelbe nem adják védenceiket. Mint kiemelték: náluk családtagok azok a kutyák, amelyekre vigyáznak, energiát és pénzt nem kímélve, és szeretnék, ha az új helyükön is azok lennének.

Kapcsolódó cikkek

Újra Virágos Sopronért

Újra Virágos Sopronért

2024. 05. 08. | Köves Andrea

Közel két évtizede indult útjára az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért előadássorozat, amelynek májusi rendezvényét a Ligneum láto...